Nuff

31 Julai 2017

RESEPI NASI BERIANI GAM MUDAH DAN SEDAP!


RESEPI NASI BERIANI GAM
MUDAH DAN SEDAP!


Hamboiiii.. tengok gambar pun TB dah meleleh air liur penuh atas meja ni haaaaaa.. huhuhu.. Nak pulak teringat-teringat makan nasi ni masa hubby bawak balik tapau untuk teman masa jamuan raya ritu.. huhuhu.. sedap sangat-sangat sampai malam tu ulang makan woo.. hahaha.. tengok gaya nasinya sebijik macam nasi dalam gambar ni..

So, TB rasa macam nak try resepi yang ni sebab memang rasa macam serupa je.. huhuhu.. Tengok pada resepi pun alahai.. macam boleh buat je.. macam serupa je dengan Resepi Nasi Minyak Sedap dan Mudah yang TB selalu buat tu.. hemm.. boleh cuba ni.. korang taknak try buat? Raya Haji ni mana tau kot nak buat Open House.. boleh jadikan Nasi beriani Gam Mudah dan Sedap ni sebagai hidangan tetamu .. ye tak??

Ni resipi untuk makan lebih kurang 10-12 orang... (semua gambar adalah sukatan untuk makan ramai dalam 30 orang-6 cawan beras, kira 2x sukatan resipi yang TB share ni)


馃憠NASI BERIANI GAM MUDAH DAN SEDAP!
UNTUK 10 ORANG MAKAN

馃憠BAHAN-BAHAN
3 cawan beras moghul faiza
ayam separuh potong sedang2
1 senduk rempah beriani mak siti
4 cawan air (guna cawan yg sama sukat beras
hiris bawang merah dan putih agak2

Rempah 4 sekawan :
kayu manis,
bunga lawang,
biji pelaga,
bunga cengkih.

Sedikit daun pudina
1 biji tomato di potong 4
1 sudu minyak sapi
setengah senduk minyak masak


馃憠CARA-CARA :
Panaskan minyak masak dengan minyak sapi kemudian masukkan bawang yang telah dihiris bersama 4 sekawan tumis sampai naik bau, masuk rempah beriani yang sudah dibancuh sedikit air. tumis sampai naik minyak, bila rencah dah pecah minyak masukkan 3 sudu kecil garam dan perasa, baru masuk 1 cawan air, bila dah nak didih masuk ayam, kacau dan tutup biar ayam cepat masak, agak2 ayam dah masak masukkan daun pudina dan tomato diatas ayam tak perlu kacau. terus masukkan beras yang sudah dibasuh lalu masukkan air 3 cawan ratakan dan tutup biar didih sehingga kering



Bila dah kering kecikkan api, titikkan pewarna kuning diatas. nasi jangan kacau terus tutup biarkan nasi betul2 kering dan masak. dah kering baru gaulkan

selamat mencuba.馃構馃構

kalau nak pakai daging kena masakkan daging tu sampai empuk, @ rebus dulu daging

Rempah Beriani Mak Siti boleh taruk lebih kalau nakkan nasi tu rasa rempah.

馃憠Resipi Salad Beriani
Timun, tomato, lemon (dipotong dadu), garam & secukup rasa...


馃憠Resipi Sambal Masak Merah
Cili kering direbus, bwg putih, bwg merah, serai, gula melaka & air asam jawa dikisar... kemudian tumiskan bwg Holland dgn bhn yg dikisar & sos tomato @ tomato puree...masukkan ayam goreng (yg telah digaram, kunyit & rempah kari) , tomato &sedia dihidang...




credit : Esya Eisya #mahn


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page




Related Posts

14 ulasan:

  1. You buat I lapar nasi briyani wei...The color look so delicious. Craving edi!

    BalasPadam
  2. memang kegemaran saya... tapi kena control supaya tak makan banyak sangat!

    BalasPadam
  3. look very simple and easy to make, shall try it out this weekend and thanks for sharing tips babe!

    BalasPadam
  4. Nyammmmm!! Nampak sedapp nyer..pandai masak!

    xx
    Puiyeesss

    BalasPadam
  5. omgggg sedapnyeeee! Now I am craving for nasi beriani!

    BalasPadam
  6. Rajinnya TB memasak. Macam senang. Kalau ada masa, I pun nak cuba.

    BalasPadam
  7. Dishes are very humbly prepared and looks delicious. It's eating time!

    BalasPadam
  8. Apa beza nasi briyani gam dan biasa TB? Boleh cuba nanti kt rumah :D

    BalasPadam
  9. I nak cuba masak nasi briyani kat rumah, nampak macam senang je. Nak cuba hujung minggu ini.

    BalasPadam
  10. menarik dan boleh dicuba...

    BalasPadam

贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙ 贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥

nuffy2

GA New