Nuff

21 Mei 2013

MOTIVASI UNTUK DIRI SENDIRI! CAYO! CAYO!

demam
Salam petang buat semua.. hu2.. hari ni teman masih ada saki baki mood kelaut lagi nampaknya.. ingatkan dah OK.. rasa mcm tension.. rasa macam x best.. rasa macam.. i dont know laa.. 
mungkin korang pun pernah rasa mcm ni kot.. teman x tau nape.. tp yg pasti sejak teman demam baru2 ni, rasa macam badan lesu n sengal..  pastu kena hujan lak lagi kelmarin.. lemau sudaa.. 
uhuk uhuk suhu tinggi ni.. (mood ngengada..)

kalau pening telan Panadol tak elok yea?
x suka rasa macam ni.. tp kata org.. sakit2 tu penghapus dosa sebenarnya.. maka teman terimalah dengan redha..
Terima kasih buat kawan2 yg mendoakan teman cepat sembuh.. well.. bila rasa sakit atau demam, teman sebenarnya cuba juga motivate diri mengatakan diri ini sihat.. cuba juga buat macam biasa, selalu jea cakap sorang2 yg teman ni x demam, x sakit, teman sihat.. teman kuat.. maka bila di psiko dgn ayat mcm tu jadilah disebaliknya.. sihat sejahtera.. (kira macam kita melawan sakit kita, even pening kepala sekalipun.. katakan "aku tak pening" "aku sihat"Penyakit boleh menjadi negatif dan boleh menjadi positif bergantung bagaimana kita memandang penyakit tersebut. 
Mula2 teman macam ni lea.. baring jea. dah rasa x sihat kan.. tapi bila diikutkan sangat badan yg ngada2 ni makin menjadi2 plak dia.. nak pening lea, nak sakit perut lea, nak selsema lea.. nak batuk lea.. hemm.. disebabkan xmo ia berlarutan teman cuba lea lawan n kuatkan badan ni.. Alhamdulillah lea segala lemau2 n sengal tu berkurangan.. cuma selsema jea ada saki baki lagi.. jangan bersin, klu dh bersin gerenti dtg lik selsema..hu2 

Ni dia hadits dari Rasulullah yang mengatakan bahawa:
“Sesungguhnya Allah mengugurkan dosa-dosa orang yang sakit dengan penyakitnya, sebagaimana api menghilangkan kotoran-kotoran dari biji besi”
Alhamdulillah, semoga sakit menjadikan kita orang-orang yang selalu bersabar dan tetap berikhtiar dalam mengubati penyakit tersebut. Jadikan penyakit sebagai motivasi agar setelah sakit kita boleh hidup dengan pola hidup yang lebih sihat.
Dengan merubah sudut pandang menjadi positif, insyaallah 
aura positif akan selalu memayungi kita. Nasihat untuk diri 
sendiri dan rakan2 yg lain.. 
Stay positive guys :-)
Semoga bermanfaat :-)

Psssttttt... "Rasa macam nak berehat seketika dari ber blog bole x? hu2.. tapi nape eh.. rasa macam x mau lekang dari blog ni.. hari2 nak tengok.. aishhh.. ni pun dinamakan demam jugak ni.. demam belog.. hu2.. " Awas.. jangan ada yg terjangkit lak yea..
 toink toink toinkkk...


Related Posts

24 ulasan:

  1. Assalamualaikum awak. semoga cepat sembuh. blog semakin mantap. hehehhee :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm sheila.. thanx yea.. hari ni mmg dh rasa OK sgt kot.. (tp mls ckp lea.. kot nti ptg2 dia dtg lik tintong.. hu2.. )

      Padam
  2. sekarang ni memang musim demam, saya ni pun tengah selesema. muahahaha :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu lea.. musim demam kot kan.. hope jgn lea melarat lama sangat kan..

      Padam
  3. Semoga cepat sembuh... cuacasekarang tak menentu.. tuh yg buat bdn terjejas juga... takpe.. Allah bgi peluang berehat.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanx Nurul.. hu2.. memang cuaca skrg ni x menentu. kadang ujan kejap jea.. cuaca panas sgt2 x ujan plak.. kan..

      Padam
  4. HA,AH..MMG MUSIM DEMAM SEKARANG..KAK BUI PUN TGH SAKIT TEKAK NI

    BalasPadam
    Balasan
    1. ho.. sakit tekak gak? huh.. sakit tekak paling x best sebab nak mkn telan nasik pun sakit kan?

      Padam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. ambil masa untuk sembuh ok. jgn plak nak cepat2 lega dengan makan penadol xelok. biar sakit tu hilang secara beransur2 ok

    BalasPadam
    Balasan
    1. 2 lea hana, teman sebab x tahan sgt sakit kepala teman telan jugak lea panadol tu.. aduii.. dua hari berturut2 mkn panadol.. risau plak x elok untuk kesihatan..

      Padam
  7. Salam.

    Orang kata,bila demam, gi buat exercise, supaya haba panas tu boleh keluar mlalui peluh.. Pernah lana cuba..berkesan,tapi seksa juga..huhu.

    Sekali sekala kan TB..memang kena berehat dari blog sndiri.. lana pun dlm sthun ada la brehat..buat dekk je, tak update, tak bw,hehehe.



    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak Lana, teman memang dh lama x exercise.. hemm mungkin 2 pun penyebab demam mudah sangkut.. hu2..

      yeke? err.. boleh yea tgl blog setahun? fuh.. x rindu blog ke? hu3

      Padam
  8. kartun-kartun yang kiut..itu pun motivasi untuk cepat sembuh...hehehehe
    Saya doakan agar awak cepat sembuh !!

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanx Hanif Idrus.. teman tgh kuatkan semangat nk cepat baik jea ni.. heee..

      kartun2 2 memang kegemaran teman untuk ditempek kan dlm blog teman ni..

      Padam
  9. setiap hari yang kita sakit tuh , malaikat akan berdoa meminta pada Allah supaya mengampunkan dosa2 kita . lagi lama kita sakit , lagi byk doa kita dapat ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yea.. betul tu.. thanx share ayat2 ni.. memang buat teman rasa bersyukur .. Amin..

      Padam
  10. Macam AJ aritu....
    Nak dapar mood balik...
    ALahaiiiii......
    Makan masa sikitlah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ho2.. 2 lea pasai AJ.. nak cari mood yg dh kelaut ni memang amik masa.. tapi teman nak jugak ber blog wlupun mood xde.. 2 pasai yg jd pening tu.. ha2..

      Padam
  11. semua yg komen disini teman dh bw balik td.. thanx yea sudi singgah n wish me get well soon.. terharu sgt2.. sayang korang semua.. =)

    BalasPadam
  12. camner harini ? dah beransur ok ke butang ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.. hari ni ada rasa OK dh.. hope dh pulih sepenuhnya.. jgn lea dtg lik pulak.. hu2

      Padam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New