Nuff

14 Mei 2013

Cara Hentikan SPAM di Facebook

Assalamualaikum...
Pagi ni teman dapat mesej dari seseorang friend from friendlist facebook teman.. dia text "Jangan SPAM Plzzzz.. tQ .. 1st of all teman nak ucapkan SORRY buat bro td.. dan thanx sgt2 sebab menegur dengan berhemah dan tidak melenting.. teman tahu SPAM kali ni memang teruk jugak.. sebab teman sendiri dah terkena dengan rakan2 fb yg lain.. teman dapat mesej SPAM yg banyak.. yg menghantar LINK2 seperti dalam gambar diatas.. dan korang tau kan.. kenapa teman dapat LINK2 pelik tu? haruslah! sebab teman dah terkelik' LINK tu.. kalau dah terkelik.. maka ia dah lekatkan kita dgn virus SPAM tu.. Aiyooo.. sengall

Semua ni terjadi masa hari pilihanraya hari tu.. teman on9 menggunakan henfon.. dan buka fb untuk melihat story2 yg kawan2 update dekat FB tentang citer pilihanraya.. dan kebetulan lak ada sorang member pulak kasi link kat teman.. teman mati2 ingatkan link video pilihanraya masa tu (kan hangat pasal bangla mengundi tuu kann.. ) teman pun klik.. tapi bila klik x nmpk apa pun.. pastu terfikir balik.. alamak.. aku terkelik SPAM ke?? adoiyai.. kalau en suami tahu mati lea teman kena marah.. dia memang dah pernah warning teman.. kalau dapat apa2 link jangan klik.. takut virus/SPAM.. tengok2 betul SPAM.. aduyaii.. teman cepat2 tekan BACK.. tapi korang pun phm2 j lea kan.. klu klik BACK pun once korang dah klik still lekat terus virus tu kan.. 

Teman pun tanya jugak kat FB kot ada kawan2 yg dapat SPAM dari teman.. xde pulak yg mngadu.. lega jugak hati teman.. sampailah pagi ni tadi ada rakan FB komplen.. aduhh.. ni mesti ramai lagi yg dapat SPAM dari teman.. so, nak x nk teman pun google cara nak hentikan SPAM ni.. lalu jumpalah solutionnya kat blog MINDA INSAN by FArid bin Aspar ni.. teman Share dari Blog MINDA INSAN ni untuk share bersama kawan2 yg hadapi masalah yg sama mcm teman ni.. 

Mungkin bagi korang masalah biasa.. tapi bagi teman ia masalah besar.. kerana FB teman yg kena Virus/SPAM tu adalah FB untuk bisnes.. teman tak mahu lea rosakkan reputasi dengan hanya kerana link SPAM itu.. so, teman berusaha untuk perbaikinya.. hope mereka yg dapat link SPAM dari teman x amik hati or rasa terganggu dengan SPAM tu.. bukan teman yg buat.. teman pun x tahu sape yg terima spam tu kalau org tu x bg tau.. Teman mohon maaf sangat2 yea..

Tapi bagaimana cara untuk menghentikannya? Bagaimana nak menghentikan SPAM tersebut atau membuangnya atau mematikannya?

Sudah pasti ramai yang runsing kerana ianya sedikit sebanyak menyemakkan dan mengganggu peti simpanan mesej kita (inbox) dan juga rakan-rakan kita apabila mesej tersebut dihantar tanpa pengetahuan kita sendiri.

Ok, berikut adalah cara mudah untuk menghentikannya, 
klik pada "setting":-
  1. korang perlu "clearkan history".
  2. korang perlu "clearkan cache".
  3. korang perlu "clearkan cookies".
  4. Dan lebih baik jika korang tukarkan password akaun 
  5. Facebook korang.

Buat seperti yang berikut (contoh: pada browser Chrome):



Semoga cara-cara ini dapat membantu korang untuk kembali menggunakan Facebook dalam keadaan selesa.

Related Posts

6 ulasan:

  1. nice sharing tenku! ^_^ CJM dah banyak kali kena benda ni...tak suka btul!

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa.. 2 lea.. teman pun sama.. asik dapat mesej spam jea kat inbox.. ini jea caranya nk clear kan balik.. hu2..

      Padam
  2. oo..gitu..baru ku tahu..tq for sharing..:)

    BalasPadam
  3. Thanks. Berguna sgt info ni. Studioous.blogspot.com

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New