Nuff

17 Mei 2013

WAHAI SPONSOR GA SEDARLAH SEBELUM TERLEWAT..

Assalammualaikum..sebelum tu teman nak mohon maaf sekiranya  hari ni mungkin entri teman akan mengguriskan hati beberapa pihak, namun teman tak bermaksud begitu.. motif teman buat entri ni pun sebab nak kita sama2 berubah ke arah kebaikan.. sepanjang ber blog ni, bermacam2 yang kita dah lalui sebagai Blogger, namun kita x sedar bahawa sebagai blogger pun kita harus tahu nilai2 murni dan etika dalam ber blog.. sebagai blogger kita semua seperti serumpun, sharing n caring, serta tegur menegur demi kebaikan bersama.. tak perlu nak sentap or amik hati sangat setiap teguran.. kalau betul teguran tu.. apasalahnya kita terima dengan positif dan berubah jadi lebih baik.. hemm.. teman paling x suka nak menulis ala2 skema begini.. tapi disebabkan teman rasa kali ni memang teman serius nk bercerita tentang isu kali ni iaitu 
Attitude Para Sponsor GA.. 
Teman tergerak hati nak buat entri ni pun atas sebab dh nampak ramai sangat blogger yang merungut pasal ditipu Blogger yg sponsor GA.. hemm.. bukan tipu lea.. kira macam x bertanggungjawab lea senang citer kan.. teman terbaca entri adik Anis (KLIK SINI untuk singgah baca blog anis).. Anis meluahkan rasa hati dia tentang Hadiah GA yg x sampai2 ke dia.. dah masuk 5 bulan still sunyi sepi jea.. hemm..
Korang pernah x  join apa2 GA/Segmen yg menawarkan hadiah? sudah pasti pernah kan!? dan mungkin ada yg menang jugak, betul x? pernah x hadapi masalah terima hadiah lambat / xde respon dari sponsor / hadiah ditukar tanpa notis dulu / berjanji akan pos tetapi sampai sudah tak pos2 pun / sponsor buat x layan n x respon mesej kita / sponsor TIPU hadiah semata2 nak traffic tinggi.. ? opsss..

Maybe ini satu entri yg bole mengguris hati sesiapa pun, namun bagi teman, korang x perlu nk sentap or amik hati sangat klu korang punya Attitude sebagai blogger terbaek.. sebab teman tujukan entri ini kepada blogger yg jadi sponsor untuk GA yg CULAS dlm menunaikan tanggungjawabnya sebagai sponsor.. buat para blogger yg very responsible dgn setiap GA yg korang sponsor, teman ucapkan TAHNIAH! koranglah blogger terbaekk.. maka lama lagilah korang dlm industri belog ni nanti.... he2..
klu lea rakan2 blogger sumpah para sponsor yg menipu ni jadi idung panjang camni 
acane? ha2.. (melawak jea ni.. kui3)
Sebenarnya teman sendiri pernah hadapi pengalaman mcm ni.. memang agak kecewa dengan sikap blogger kita.. kalau buat sesuatu biarlah ikhlas.. jangan semata2 nak kan traffic tinggi sanggup offer dgn rela hati konon nak support jd sponsor GA, lepas tu dah tamat tempoh GA dia senyap terus.. Nasihat teman, kalau x bersedia sponsor apa2 GA/segmen x perlu lea paksa diri nak rela hati jd sponsor yea.. sebab klu korang x dapat tunaikan hadiah pemenang GA tersebut, samalah juga korang mengheret owner yg anjurkan Segmen/GA tersebut.. tak pasal2 busuk nama dan reputasi blogger yg menganjurkan.. so, jangan pentingkan diri sendiri aje.. fikir2kan orang sekeliling okeh.. 
Dan kalau dah bersedia jadi sponsor tu, haruslah alert dengan perkembangan GA tersebut.. jangan tau offer jadi sponsor aje semata2 nk traffic tinggi aje.. tapi sampai GA berakhir pun x sedar..acane tu? kalau takut lupa, rajin2 lah catit dalam notebook ke apa tarikh2 tamat GA dan apa yg korang sponsor kan.. standby siap2 letak tepi hadiah tu sebab dah sure punya hadiah tu korang nak post kpd pemenang kan.. cuma tunggu result jea kan.. klu taruk setem siap2 lagi baguss.. ha2.. pandai2 plak teman mengajonya yea.. kalau masa dh tau pemenang hadiah x standby lagi, maka silalah amik inisiatif RESPON pada mesej2 diorg hokey.. jangan lea biar diorang berkali2 ulang menda yg sama dekat entri korang, mesej berkali2 tuntut hadiah kat FB, yg korang bole pelak tutup mata jea tgk komen/mesej kawan tu.. ade ghupa tu plak?? 
Lagi satu, klu pemenang GA sibuk2 cari korang tu.. jangan lea ingat pemenang tu kemaruk hadiah lak, diorg menuntut hak diorg.. dh luang masa utk join segmen/GA tiba2 menang xkan nak tolak hadiah kot kan.. motip pemenang inform tuntut hadiah tu just sebab nak mudahkan para sponsor GA untuk amik langkah seterusnya.. so, xde istilah kemaruk hadiah disitu yea.. kan senang klu pemenang dengan sendirinya contact sponsor untuk tuntut hadiah, xyah korang susah2 dh kan? inilah dinamakan beri kerjasama.. ada paham!!? heee. ok lah,.. wlu pepe pun nasihat teman, x kira kita blogger femes ke, blogger picisan ke... blogger halus kenit ke.. ada teman kesah? kita tetap sama jea.. yg penting jaga Attitude sebagai blogger, jangan disebabkan satu sebab ni korang akan di black list oleh blogger lain.. silap2 buat GA/Segmen org takut nk join dah.. hu2.. ini nasihat aje.. Tamo sentap2 hokeh!! tegur kerana sayang..
Teman pun pernah offer diri dengan rela hati jugak nak jadi sponsor untuk satu segmen dulu.. Segmen Header Paling Meletop.. dan Alhamdulillah.. hadiah semua selamat diterima oleh blogger2 yg menang.. siap ada yg buat entri lagi tanda terima kasih.. thanx sgt2 Izureen dibawah ni antara respon blogger2 yg menang hadiah dari teman.. hadiah nya pun kecik jea.. toksah tanya hokehh.. ha2.. janji teman dh jalankan tanggungjawab teman kepada rakyat jelata hokeh! =P 

`Berikut adalah pemenang Hadiah GA yg pernah teman sponsor, Alhamdulillah selesai diterima oleh mereka.. 
Pemenang Hadiah GA : Izureen

Pemenang Hadiah GA : Rieya Ramlee  
============================================
Pemenang Hadiah GA : Mira Bain
===========================
Opss.. lupa nak bagi tahu.. dibawah ni ialah print screen komen2 blogger2 lain yg senasib dgn Anis.. So, tepuk dada tanya selera.. kalau blogger yang berkenaan nak teruskan ber blog.. tinggalkan Attitude korang yg memnetingkan diri yea... kesian dekat mereka yg meluangkan masa emas diorang nk join GA tu, sekali korang yg sponsor buat hal pulak.. sudahnya penganjur yg baik hati plak terpaksa terima aduan yg x sedap didengar.. walhal bukan salah diorg pun,, diorg cuma menganjurkan jea.. hemm.. ok.. kalau nak baca seterusnya boleh klik BLOG ANIS


Nieyxzha Hassan : contoh sponsor terbaek.. 

 



Namun, terdapat juga sponsor yg mabeles giler2 hokey.. Xyah sebut.. korang pun tau sape kan.. yg dh biasa buat segmen/GA.. yg x pernah culas dlm pemebrian hadiah.. ok lah.. sorry kepada mereka yg terasa hati dgn entri teman yg panjang berjela ni.. teman share atas sebab nak korang alert pasal ni.. jangan amik mudah benda2 macam ni.. kalau nak stay lama dalam dunia blogger, amalkan Attitude yg baik sebagai seorang blogger.. sekian.. teman xmo melalut2 dh.. sorry atas salah dan silap.. hope jangan amik hati tapi amik lah iktibar pada setiap yg korang nampak dalam entri teman ni okey.. thanx pada yg membaca.. sekian.. salam..




Related Posts

45 ulasan:

  1. syukur lah, selama sakinah join GA, benda ni tak berlaku lagi :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah sakinah.. x semua blogger yg punya attitude mcm ni.. hanya segelintir jea.. namun dh ramai yg terkena..

      Padam
  2. tipu2 sesama blogger ni perkara xsepatutnya yg dh jadi kebiasaan semata2 utk naikkan trafic sendiri.rasanyer trafic lite merah kuning ijau tu pun lagi baik kot...ehehe wat lawak kejab. mmm per kate senaraikan sponsor2 yg selalu buat mcm ni utk ambil ingatan sesama kita?biar dorang sedar diri sikit.
    salam Jumaat :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha2.. kalau masih tak berubah memang kena buat camtu lea kot.. hu..

      Padam
  3. AJ ada sponsor aritu.....
    1 tu sampai..Tapi lagi 2 tak tau sampai ke tak.....
    Takut AJ kalau tak sampai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa.. yg 2 pun merisaukan kita kan AJ.. kita sponsor, pastu brg lak x sampai2.. memang xnk lea diorg kata kita tipu lak kan.. 2 yg teman selalu jea update tanya dh sampai ke blum..

      Padam
  4. Assalamualaikum yang... ohhh teruk ni. saya pernah jadi penganjur juga. alhamdullilah, saya jenis hantar juga even lambat pun. cuma kena sabar sikit la. saya susah nak masuk pejabat pos. huewhuew. apapepun, semoga sponsor2 GA tak buat pangai gitu lagi :) nice entri dear!

    BalasPadam
    Balasan
    1. xpe shiela, yg penting kita respon pada pemenang, bg tahu dia kita akan hantar, dan bg tau nape kita xleh hantar cepat.. teman pun mcm tu jgk hari tu.. masalah xde transport utk ke pjbt post masa tu, tp teman dh inform dekat pemenang tu.. bila dh post siap tanya lg brg dh sapai ke belum. risau kan.. ?

      Padam
  5. Setuju sangat dengan Tengku Butang. Kalau nak sponsor tu biarlah jujur. Harap2 benda ni tak jadi kat Ween :/ hehe thanks jemput baca

    BalasPadam
    Balasan
    1. he2.. sama2 ween.. thanx sudi singgah sini yea.. =)

      Padam
  6. wah bagusnya.. moga sponsor berkenaan sedar ttg attitude mereka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu PCL, entri ni bukannya untuk menyakiti hati diorang tapi untuk kita sama2 sedar kepentingan menjaga sikap kita sebagai blogger yg bertanggungjawab..

      Padam
  7. hehe..thanks kak..siap buat entri khas lagi ..malu anis..hehe >,< tu la..harap sponsor tu berubah..bukan sbb kite batak sgt nak hadiah..tp dye dah sponsor..kne la bertanggungjawab kan :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hu2.. betul Anis.. kita bukannya kemaruk sgt adiah diorg kdg kita join pun sebab nak support GA/Segmen rakan blogger lain.. tp kalu dh tertulis rezeki kita untuk menang, x salah kita menuntut hak kita kan Anis.. baru lea ada kenangan selama berblog.. =)

      Padam
  8. Buat kakak belum pernah terkenalah lagi..
    Tapi macam tak baiklah kalau betul dia buat macam tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, baguslea klu akak x pernah lalui lg.. sebab klu dh terkena mcm diorg yg lain mmg terasa sakit hati kak.. hu2.. sedih pun ada sebab mcm meminta2 lak walhal kita minta hak kita.. heee..

      Padam
  9. Pernah juga, tapi bukan masuk GA. Cuma highest commentator, dia janji nak bagi hadiah. Dah bertahun, dia senyap, saya pun malas nak tuntut. Takpe la.
    Saya pernah sponsor hadiah di blog orang lain . Alhamdulillah, selamat diterima oleh pemenang GA.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hemm.. itu yg x betul tuu.. wlupun bukan GA/Segmen sekalipun, if dah berjanji haruslah tunaikan.. aduh.. teman memang x suka org yg berjanji tapi x tunaikan ni.. kalau x nk bg jgn ckp lea ada hadiah.. even top commentator pun klu dh offer nk bg adiah sepatutnya ditunaikan segera.. hemm..

      Alhamdulillah.. begitu lea yg sebaiknya.. =)

      Padam
  10. saya pun pnh juga mng 2 kali tapi hadiah 'berhabuk'...tak nampak bayang.itu sbbnya kalau sis tgk entri blog saya mmg blh kira dgn jari brpa byk GA yg saya join.kalau join pun sbb support kwn2 je.yelah tuan punya GA yg bad records nanti..padahal bukan salah dia pun.hurmmm hrp entri ni ramailah yg baca ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. huuu.. x sangka, nmpknya memang ramai lagi blogger2 lain yg senasib..

      betul dik, sponsor buat hal, owner GA plak yg jd mangsa.. kan menganiaya org namanya 2?

      thanx dik sudi singgah sini..

      Padam
  11. Alhamdulillah, terima kasih sebab sudi singgah dan share pendapat korang disini, thanx byk2 sebab sudi luang masa emas korang untuk komen disini.. teman hargai sgt2.. teman dh bw balik blog rakan2 yg dh komen sini.. =)

    BalasPadam
  12. ada yang menang, xlapor.. kita yg cari.. xnak xpe.. tp bila jd sponsor memg bnyak keje kena bt.. nak2 kalau brg dipos.. n barang yang bt sendiri.. nak kumpul nama yang menang, nak design, p print, nak gunting, sampul, tulis alama, tepek setem p pejabat pos.. amik mas... tp kena ingat bila sponsor da pos tapi xsampai tu kena p pejabat pos sebab ada sesetengah sampul tak sampai rumah.. pernah jadi.. setakat ne selama sponsor lamabt-lamabat pun sampai.. al maklum la lone ranger..hohoho

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus.. Betul cara dysha tu.. Mmg agak bz klu lone renjer ni.. All by urself nk buat semua kan.. Heee.. lmbt cne pun janji sampai kan.. sbb 2 kita perlukan kerjasama pemenang utk hubungi kita.. Betul x.. Klu pemenang yg x tuntut hadiah lak lain plak mslhnya kan.. Mslh pos x sampai pun mmg selalu dngar.. Xpe..yg penting kita jujur kan..

      Padam
  13. Tahu takpe . setengah spossor akan salahkan balik penganjur segmen kata likers langsung tak naik lahh . akai je tu . Yg kesiannya penganjur segmen sbb peserta cari dia jugak balik . Sponsor lepas tgn je :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hemm.. Tu lea pasai.. Klu penganjur yg dh terkena mcm ni tentu dh serik kot amik blogger yg sama jd sponsor dia kan.. Hemm...

      Padam
  14. uuiikkss..ada nama kita kat situ.. >_<
    hehe.. yela kak..sebab tu kita slow sikit nak join GA-GA ni.. even BUKAN SEMUA SPONSOR mcam tu, tapi bila dah terkena jadi macam serik skit.. nak2 segala syarat bukan kemain banyak nak dipenuhi,,kita kena luangkan masa lagi kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha a.. Btul mimi.. Nk join GA mmg lea nmpk mudah jea.. Tp sbnrnya byk jugak masa kita kena luangkan utk sertainya.. Nk klik LIKE.. nk FOLLOW... nk klik TABUNG.. semua kena amik masa jugak.. So.. X salah lea kot kita nk tuntut habuan kita klu kita terpilih jd pemenang kan.. He2..

      Padam
  15. saya lak x reti join GA . ada la 2x join , cam x de apa2 pun . klu ada blogger ajak join / tag , baru saya timbang tara lah ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hu2.. Dulu teman pun x reti join GA tau.. Pastu lps try buat n tanya2 blogger lain baru pandai.. Heee.. Dh pnh menang pun.. Heee

      Padam
  16. kalau dah janji haruslah ditepati...jangan jadi sponsor kalau rasa xmampu tepati.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup.. Btul tu Aishah.. Jnji harus d tepati.. Klu rasa blum sdia nk jd sponsor. .lupakanlah kan..

      Padam
  17. halu..alyn singgah dan follow sini..tq sudi follow alyn ya..btw kalau alyn bab2 GA memang malas nak join..huhu~

    BalasPadam
  18. Assalammualaikum TB :)

    Lana pernah join GA, tapi tak banyak. Menang pun skali je. Alhamdulillah la, hadiah slmt smpai..

    Pernah skali je anjurkn GA sendiri, alhamdulillah, hadiah slmt smpai pda pemenang. Ekceli, lana pernah persoalkan juga isu yg lebih kurg sama, tajuknya 'tanggungjwb terhdp segmen/GA'.

    Bila niat awal2 dah salah..macam ni lah jadinya..takda etika. Masalah skrg ni, rmai berblog sbb nak tmbh follower, nak trafik tinggi,nk tmbh duit dlm akaun,nak komen bnyk. Benda2 tu tak salah, tpi cra yg kita pilih tu salunya yg tak kena.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup betul tu lana.. Semua bergantung pd niat.. Klu dh awal2 set mind cuma nk kan likers byk.. Nk tmbh duit dlm akaun.. Nk komen byk .. Nk traffic tgi.. Mmg x k mana lea mcm ni.. X ikhlas beri hadiah.. Baik xyah jd sponsor kan..

      Padam
  19. So far baru 1 jer menang. Tu pun bernasib baik jer. and so far tak dak pula kena cam tu.

    Tapi apa-apa pun pihak penganjur kena alert dengan masalah tersebut dan segera menyelesaikan masalah tersebut. or penganjur boleh ambil inisiatif dengan menggantikan hadiah bagi pihak sponsor. pada saya itu cara terbaik untuk mengelakkan nama kita busuk dikalangan blogger.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kann.. Kesian kat blogger yg menganjurkan GA tu kan.. Hemm...

      Padam
  20. So far ain pernah menang 1 GA je. Alahmdulillah hadiah sampai, tp takut jugak kalau kena tipu mcmtu. Haihhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah lea klu cmtu Ain.. Bkn semua penganjur GA yg buat hal camni
      . Ada segelintir jea.. Selalunya bkn pnganjur yg salah tp para sponsor yg x btanggjawab ni yg dh mencalar nama baik pnganjur.. hope mereka cpt2 lea brubah kan..

      Padam
    2. Alhamdulillah lea klu cmtu Ain.. Bkn semua penganjur GA yg buat hal camni
      . Ada segelintir jea.. Selalunya bkn pnganjur yg salah tp para sponsor yg x btanggjawab ni yg dh mencalar nama baik pnganjur.. hope mereka cpt2 lea brubah kan..

      Padam
  21. Tak patut la buat camtu. Dah janji nak sponsor, kena la bertanggungjawab. Kalau taknak, tak payah la sponsor. Ni la salah satu sebab saya malas sikit nak join GA/segmen. Setakat ni pernah join sekali je. Hehe~

    BalasPadam
  22. ha a Aida.. klu xnk bg adiah tu xyah lea nk offer diri jd sponsor kan.. sabo je lea..

    BalasPadam
  23. Pernah kena juga. Dah hantar email pon buat tak tau jer...malas dah nak follow up.

    BalasPadam
  24. ckj pernah join GA juga tp tak pernah menang.. hehe

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New