Nuff

01 September 2013

CARA YANG BETUL MENGHILANGKAN SAKIT KEPALA


info untuk bacaan sendiri 
Apabila anda sakit kepala atau mygrain, perkara pertama yang anda akan cari adalah panadol & minyak angin (minyak cap kapak paling famous!). Kemudian anda akan sapukan pada dahi, tepi dahi, dalam rambut, hidung, kening, Argghhhh!! Mandi minyak kapak teruslah!! Senang!Ya, ketika itu sakit kepala berdenyut memang tak dapat nak control. Mula rasa moody & nak muntah bila pening, mata mesti mahu dilelapkan bagi mengawal denyutan kepala. Terasa rimas! 

Jadi, apa sebenarnya yang berlaku? Tahukah anda bahawa 99% urutan pada otot tepi leher dimana dipanggil otot Sternocleidomastoid mampu mengurangkan gejala tersebut? Kenapa perlu sapu minyak angin pada kepala? Kenapa tak sapu & urut pada otot tersebut? 

Sakit kepala dan sumber biasa diabaikan mereka boleh menghasilkan Myofascial Trigger Points. Simpulan otot ini yang menyebabkan sakit kepala biasanya terletak di leher dan bahagian atas belakang, tetapi boleh menjadi hasil daripada titik punca di bahagian-bahagian hujung kaki yang menyebabkan kaki lenguh.

Titik punca / trigger points merupakan tumpuan 'hyper-irritable' dalam otot atau fascia yang menyebabkan fiber otot tegang dan sakit. Trigger points tersebut tidak mengikuti corak dermatome biasa.
Trigger points menyebabkan otot menjadi lebih pendek, tegang & ketat. Ini menghadkan fungsi dan pergerakan otot yang menyebabkan kelemahan, pengurangkan peredaran darah dan kesakitan. Apabila cedera, kebanyakan tisu sembuh, tetapi otot belajar untuk mengelakkan kesakitan. Memori otot ini boleh menghasilkan sakit yang tidak dijangka selepas kecederaan telah berlaku, terutamanya pada masa tekanan fizikal dan emosi.

Trigger Point adalah gambaran Myofascial Trigger Points Therapy dimana cara terapi dan teknik yang digunakan untuk melegakan myofascial (myo = otot; fascial = tisu penghubung) kesakitan dan tidak berfungsi. Ianya terhasil dari kerjaya perubatan sepanjang hayat Dr. Janet travell dan David Simons. Myofascial Trigger Point diiktiraf oleh American Academy of Pain Management sebagai modul untuk rawatan sakit myofascial dan kegagalan ia berfungsi.

Kebarangkalian kejayaan dalam merawat sakit kepala Migrain akibat Myofascial Trigger Pointss (TrP) dengan tanpa aura adalah tinggi.


Trigger point therapy adalah untuk sakit kepala peringkat pertengahan kepada peringkat. Sebagai contoh, sakit kepala belakang mata boleh datang dari sudut trigger point myofascial aktif dalam spenius atas cervicis otot yang terletak di bahagian belakang leher anda. Kesakitan daripada otot ini dijangka meningkat kepada bahagian occipt, dijana melalui tengkorak, dan berpindah ke belakang orbit (mata) - ianya dinamakan "sakit di dalam tengkorak" Kadang-kadang sakit splenius cervics dirujuk ke bawah pada tulang rangka bahu dan sudut leher.Fungsi 'splenii' ini bekerjasama untuk memutarkan kepala dan leher individu, menjadikan muka ke arah sebelah yang sama. Gejala sakit kepala dan sakit leher ataupun kabur penglihatan boleh berlaku disebabkan oleh trigger point yang aktif dalam cervicis spenius dan otot capitis splenius.

Pengaktifan dan pengekalan trigger point dalam otot ini sering disebabkan oleh mengangkat beban berat tiba-tiba, kedudukan posture badan yang bengkok dalam jangka masa yang lama. 
Satu lagi penyebab biasa sakit kepala yang teruk adalah trigger point dalam otot sternokleidomastoid atau simpulan di dalam otot di hadapan sebelah leher. Terdapat dua bahagian yang sternal dan berhubung dgn tulang selangka.Trigger points di setiap bahagian boleh menimbulkan rasa sakit.

Kesakitan ini dapat dirasai di atas mata (migrain optik), di dalam telinga, pipi, tekak, belakang dan atas kepala.Myofascial Trigger Points boleh membantu menyelesaikan gejala sakit kepala dan mygrain.
Apabila trigger point dikenalpasti, tekanan/urutan perlahan digunakan. Pada mulanya, trigger point yang berkenaan sangat lembut, tetapi kesakitan beransur-ansur berkurangan kerana otot bermula untuk berehat. Rasa sakit yang dirawat akan berkurangan perlahan-lahan. Proses pengurutan pada trigger point dan regangan pada otot mampu mengurangkan kesakitan dan mengembalikan fungsi normal.
Sumber info ::: Diane Sera, Cert. Sport Massage (UKM)

Related Posts

13 ulasan:

  1. ouhhh. thanks for sharing ! hda selalu saket kepala jugak. Doc kate mungkin hypertension. hoho

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oo..ye ke...sy sendiri pun selalu sakit kepala.....

      Padam
  2. rasanya pertolongan cemas pun ajar cara yg sama ... thanks sharing

    BalasPadam
  3. sekarang baru faham sedikit mengenai sakit kepala belakang mata..thank's sharing kak :)

    BalasPadam
  4. patutlah kalau mama iqa sakit kepala dia suh iqa urut kat leher dia.

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum. thanks sharing kak. berguna ni :)

    BalasPadam
  6. amal klu sakit kepala, benda pertama picit kepala.. btw, tengs untuk info ni.. baru tahu

    BalasPadam
  7. Keren infonya. Terima kasih. Hati2 dg sakit kepala dan gejalanya. Sakit kepala yg disebabkan influenza mungkin itu merupakan hal biasa. Tapi menurut info dari http://bit.ly/1fbrPzb juga ada sakit kepala yang menjadi indikasi dari sebab penyakit berbahaya seperti tumor, stroke, aneurisma, infeksi otak, dan lain-lainnya. Beberapa tanda bahaya sakit kepala tersebut mesti ditanggapi secara serius.

    BalasPadam
  8. The site was informative and contain useful content for the visitors. It got good posts as well. I will bookmark this site for future viewing. Thanks for sharing.
    Dokter Ibu
    Dokter cewek
    kesehatan gigi
    area kesehatan
    walter borneman finance
    health body care
    dunia sekolah
    jodoh takkan kemana

    Thanks

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum..
    Salam perkenalan dari saya..
    Terima kasih atas perkongsian ini, penuh dengan fakta dan mudah difahami..
    Jemputlah datang ke blog saya ye..
    InsyaAllah pasti ada sesuatu yang bermanfaat juga..
    :D

    BalasPadam
  10. Keren infonya. Terima kasih. Hati2 dg sakit kepala dan gejalanya. web bagus juga ini masalah kesehatan

    BalasPadam
  11. Terimakasih atas informasinya yang bermanfaat ini. Apalagi saya sering mengalami sakit kepala tiba-tiba. Livcantiksehat

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New