Nuff

02 September 2013

BUKAN SENANG NAK JADI SENANG

Arghh.. Stress jugak bila orang yang memandang kita anggap kehidupan kita ni kurang hebat dari diorang.. walhal diorang sendiri lupa yang diorang jugak pernah merasa susah di awal mula hidup.. betul x? ha2.. Ekceli, yang tahu susah atau senangnya satu2 kehidupan tu adalah tuan punya diri sendiri, betul x? kalau kita nampak diorang mcm hidup susah.. namun kita tak tahu yang sebenarnya diorang happy sekeluarga walau hidup tak sesenang mana.. kalau kita nampak diorang miskin harta benda, namun kita tak nampak yang diorang sebenarnya kaya dari segi kasih sayang.. sebenarnya pandangan n perspektif orang lain2.. so, bagi yang bahagia dengan cara korang, teruskan jea..jangan dengar cakap orang lain.. yang penting korang bahagia.. betul tak.. rezeki semua Allah yang tentukan.. kalau usaha InsyaAllah berjaya.. Aminn!
kita yang pilih arah hidup kita, kita lah yang tentukan.. 
nape orang lain nak sebok2.. betul tak? hu2

Saja Nak kongsi kata2 kat bawah ni.. terjumpa kat FB hari tu.. he2.. jom baca!

 Orang Tua-Tua Kata, 5 Tahun Perkahwinan (Fasa 1) 
Sentiasa Di Uji Dengan Kesempitan & Kekurangan Harta
 (Ada Je Yang Tak Cukup, Kena Banyak Belajar Sabar)

Masuk 10 Tahun Perkahwinan (Fasa Ke-2) 
Allah Dah Mula Buka 1001 Pintu Rezeki Ke Arah Stabiliti. 

Masuk 15 Tahun Perkahwinan (Fasa Ke-3) 
Kehidupan Lebih Simple Tetapi Stabil Dari Segala Sudut. 

Mudah-Mudahan Allah Memberi Kemudahan & 
Kekuatan Dalam Menjalani Kehidupan 
Bersama Anak-Anak & Suami/ Isteri Tercinta Sehingga Syurga.. 
Ameen

Yup.. I agree.  Korang lak camne? Lepas kawen terus stabil ke ekonomi? 

*teringat kepada kata2 seseorang ke telinga teman dulu.. "ingat yea.. jangan hidup susah" ... mula2 teman x paham apa maksud kata2 tu, lama2 baru teman faham.. kita xtau akan datang hidup kita macam mana.. namun kalau kita tahu bagaimana handle hidup kita insyaAllah kita xkan hidup susah.. yg penting usaha perlu ada.. dan.. yang paling penting.. DOA dan KETAATAN kepada Allah juga tidak dilupakan.. 

baca apa kata Irfan Khairi ni haaa...
he2.. kalau cukup usaha dan tawakal kepada Allah s.w.t insyaAllah akan berjaya.. 
heee... gambo tu iklan aje yea.. tido dalam duit.. aishh... idak lea rupa tu kan ...

Related Posts

32 ulasan:

  1. selalu ingt pesan Mr Hubby.... kita kaya dgn kasih sayang sentiasa, duit 2 InsyaAllah ada...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yea.. betul tu.. yg penting kasih sayang cukup.. betul x..

      Padam
  2. Setuju sangat2 tenku butang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kann.. kita yang tentukan hidup kita, bukan org lain..=)

      Padam
  3. betul tu..kita yang pilih arah hidup kita, kita lah yang tentukan..
    nape orang lain nak sebok2..heheh

    BalasPadam
  4. saya pernah melihat org mentertawakan nasib hidup orang lain . ada juga yg sanggup jagi biar papa asal bergaya ... bagi saya mudah jer , perjalan hidup , susah n senang , sendiri yg pilih . Tapi jgn sombong bila senang sebab ronda kita ni sentiasa bergerak ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu Vee, jangan sombong kalau hidup senang, tapi bersyukur selalu, jangan pandang hina ada yang kurang..

      Padam
  5. Setuju...!!!

    syok nye tengok duit banyak camtu

    BalasPadam
  6. sikit - sikit , lama - lama jadi bukit ...

    BalasPadam
  7. setuju dengan tengku, best entri ni!

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. ha2.. boleh dibaca untuk persediaan menghadapi mulut2 orang lain selepas kawen.. hi3

      Padam
  9. Assalamualaikum kakak, sheila setuju sangat entri kak tengku ni. terpahat kat hati bila baca ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam sheila, thanx sudi baca n singgah.. siap komen lagi.. heee..

      Padam
  10. Salam Tenku butang,

    Biarlah orang kata apa yang dia suka. Yang penting, we live our life as we see fit, jadi jangan jadikan kayu ukur orang untuk kita mengukur cara hidup kita! Kita gunakan kayu ukur kita sendiri! Jangan biarkan kata2 orang menjadi kudis dalam hidup kita!

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanx Ummu, kata2 awak memang meresap ke jiwa..

      Padam
  11. lepas kwen tak stabil mana.cukup mkn jea. tapi skarang ok la. rezeki kwen kot..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah Nik.. yang penting usaha untuk menjadikan kehidupan lebih baik dari sebelumnya kan..

      Padam
  12. teramat setuju....bukan senang nk jadi senang bukan sush nk jadi susah.. :)

    BalasPadam
  13. Memang bukan senang nak senang tapi kena bersabar

    BalasPadam
  14. Apapun dlm kehidupan ni, kita mmg bukan yg terbaik.. tp berusahalah utk menjadi yg terbaik utk diri sendiri, keluarga & msykt..Tp nk jadi yg x baik mmg mudah kan.. :)

    BalasPadam
  15. nice sharing..dalam hidup kena tabah dan selalu berdoa.....kita akan diduga bila2 masa Dia nak uji kita.... nak tengok kita ingat lagi tak pada Dia... ;)

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New