Nuff

19 Jun 2017

CARA BAYAR ZAKAT FITRAH SECARA ONLINE


CARA BAYAR ZAKAT FITRAH SECARA ONLINE


Hai.. hari ni TB nak kongsikan cara / alternatif lain untuk membayar zakat kalau dah betul-betul tiada masa atau risau terlupa nak buat dan belum ada masa nak berjumpa atau terserempak dengan amil yang mengutip zakat fitrah, sekiranya masih sempat lagi nak bayar zakat, boleh lah try bayar melalui online aje.. sekarang ni macam-macam kemudahan dah ada.. untuk mempermudahkan lagi urusan kita semua.. Cuma mungkin sesetengah orang tidak suka dengan cara ini kerana lebih selesa berjumpa dan bersalam akad sendiri dengan Amil yang mengutip zakat fitrah.

Info dan tutotial source from --> Khairul Ezuwan


Apa yang korang boleh lakukan adalah awal minggu pertama atau kedua bulan Ramadan, korang buat dahulu bayaran zakat fitrah online . Lembaga Zakat Selangor mempunyai kemudahan ini. Negeri-negeri lain korang cek dahulu ye . Ini lebih mudah kerana berada di hujung jari kita. Ibarat macam korang back up dahulu dengan online ni sebelum korang terlanjur terlupa sehingga akhirnya menjelang Syawal Baru teringat tidak berbayar lagi zakat fitrah. Maklum la kita ni biasanya "Nanti dulu la, banyak masa lagi". "Ala ramai la orang beratur , nanti-Nanti la bayar". Akhirnya mimpi atau perasaan jer dah bayar . Hakikatnya belum bayar lagi. 



Berikut adalah cara membuat bayaran zakat fitrah melalui Maybank2u 


1. Login id M2u anda




2. Pilih bahagian ‘Bill Payment’



3. Klik ‘Make a one-off payment’

4. Ambil bahagian All Payee 'Category’ 
pilih ‘Zakat & Charity’



5. Pilih senarai Pusat Zakat mengikut negeri yang anda duduki. (Contoh Lembaga Zakat Selangor )


6. Pada bahagian ‘Type of zakat’, pilih ‘Zakat Fitrah’ dan masukkan jumlah nilai yang ingin dibayar

Akad Zakat Fitrah
"Inilah wang yang menggantikan beras fitrah yang wajib keatas diriku/tanggunganku sebanyak RM...... pada tahun ini kerana Allah Ta'ala"

Rujuk pada jumlah bayaran 
yang ditetapkan setiap negeri




Selesai



Semoga bermanfaat kepada yang memerlukan. 

Alhamdulillah hubby TB dah selesai bayar zakat kami bertiga pada minggu pertama Ramadhan lagi.. Risau terlupa tu yang dia buat awal2.. kadar untuk setiap seorang rm7.. 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Related Posts

2 ulasan:

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New