Nuff

19 Ogos 2013

RESEPI NASI AYAM SIMPLE TAPI SEDAP!

NASI AYAM SIMPLE

haa.. haiii.. teman meroyan lagi update entri masak lagi hari ni.. adoii.. jangan ada yg bosan suda.. dah jadi blog masakan lea plak blog teman ni yea.. ha2.. almaklumlea.. org baru belajo masak ni.. excited terlebih naa.. ha3.. tp yang bebenonya teman publish kat sini sebab nak kasi ingat diri sendiri.. supaya lain kali nak tau resepi tengok je balik kat blog ni kann.. 

ha2.. tapi bila dah publish kat sini, serta-merta teman nak share terus lea dengan mengkome hasil air tangan teman yg teman dah try selama ni.. ada yg jadi, ada jugak yg x jadi.. tp setakat ni kalau nasi ayam, Alhamdulillah.. my hubby sukaaaaa sgt.. syukur.. masakan lain lak kena improvel lagi.. hehehehe.. kesian kan dapat hubby masterchef.. hihihi.. (tapi side lain teman rasa bertuah!)

he2.. okeylah.. jom tengok resepinya.. simple tapi.. nyum2.. sedapppp!! dh cuba manyak kali..x jemu.. !! gambo kat bawah ni pun ada lea 2-3 kali teman snap stiap kali masak.. heee.. rasanya dah lebih 3 kali teman buat nasi ayam atas request my hubby... sekarang tgh nak belajo wat ayam penyet lak.. tapi x pass2 lagi.. huk2.. hoo.. okeh2.. teman termelalut lea pulok.. jom tengok resepi dan jangan segan2 cuba yea!

sebelum tu, jamu mata nengok gambo dulu yea.. resepinya ada bawah sekali..



ni masa mula2 buat nasi ayam.. 
teman goreng je ayamnya..

Tapi kalu panggang lagi sedap tau.. so, teman try guna pemanggang ajaib tu.. memang giler2sedap sebab air jus ayam tu kuo n x pakai myk lansung tauu..

heee.. teman rasa memang senang resepi ni.. 
korang kena cuba tauu..

  yang ni masa iftar bulan puasa ritu.. 
2X buat nasi ayam my hubby request..he2

yang ujung sekali tu cucur cempedak.. heee..

RESEPI NASI AYAM SIMPLE TAPI SEDAP!

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·

Beras (3 cawan)
Ayam (1/2 ekor)
Bawang putih (2 ulas)
Bawang merah (2 ulas)Halia dihiris halus (1 inci)Kulit kayu manis (1 cm)
 Bunga lawang (1 kuntum)Buah pelaga (2 biji)Sos tiram (3 sudu)Daun pandan (2 helai)Serbuk kunyit (secukup rasa)Gula (secukup rasa)Garam (secukup rasa)

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Tumis bawang putih hingga naik bau, diikuti dengan bawang merah.
Masukkan halia, buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis. Kacau hingga wangi.
Masukkan 4 1/2 cawan air. Biar mendidih.
Masukkan ayam, garam, gula dan serbuk kunyit.
Apabila ayam empuk, angkat dan tos airnya.
Gaul ayam bersama sos tiram dan perap seketika.
Masukkan beras dan daun pandan ke dalam air rebusan ayam. Biar hingga air sedikit kering. Tutup periuk dan masak dengan api kecil.
Sementara itu, goreng ayam hingga garing.
Nasi ayam sedia dihidang bersama kicap dan air lada.


٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS LADA
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
5 biji cili padi merah siam - teman guna cili merah5 ulas bawang putih2 cm halia 1 sudu teh cuka1 sudu teh garam 1 sudu teh gula1/2 cawan air rebusan ayam
Sos tomato - opsyenal 

Blend cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.  

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
SAMBAL KICAP
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
guna lebihan sos tiram perap ayam tadi
letak Cabai burung sikit
tambah kuah sup tadi sikit.. dah siap..
Psstt : hubby teman kata macam kat kedai punya.. lagi sedap dari kedai.. puas makan sebab leh makan banyak2.. heee.. korang tau.. teman rasa nak menitis air mata bila hubby teman puji camtu tau.. yelea.. hubby teman tu kan pandai masak.. masterchef lea katakan.. teman ni lak bukan reti sangat masak sedap2 ni.. alakadar biasa2 bole lea.. jarang nak dapat pujian pun dari en. miaw tuh.. tapi kalau sekali dia puji.. memang kembang kempis lobang idong tauuu! syukur Alhamdulillah..  suka tengok hubby makan dengan selera.. resepi ni memang mudah n lazat.. cubalah korang.. senang sangat.. 



Related Posts

12 ulasan:

  1. wah.. nampak menarik sangat tu... mohon pos sikit, nak rasa... hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah post dh pagi tadi.. hope esok sampai yea.. dalam keadaan yg bole dimakan le tauu.. heee...

      Padam
  2. Sedap nyer nampak.. klu ler leh dpt bang sepinggan kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe.. tunggu teman dah betui2 expert nanti.. bole lea merasa.. hee.. sekarang baru bertatith.. malu lea plak nk bg rasa.. hu2

      Padam
  3. Assalamualaikum kak tengku, fav sheila ni. dah lama tak masak. rasanya weekend ni nak masak untuk suami kita lah. hehehehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslam sheila.. he2.. teman pun jarang gak masak berlauk ni sheila.. sebab klu hari kerja hubby dh mkn tgahari nasi kat tmpt keje.. so, malam dia nak mkn selain nasik.. hujung minggu baru masak.. tapi kadang2 hari koje pun klu tingin makan nasik kena lea masak gak.. heee.. best x diet kitorang.. hak3

      Padam
  4. sedapnya nasi ayam...lagi best n puas buat sendiri kan ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup.. betul.. puas sebab dapat makan banyak2.. heeee.. ayam beso2.. sup banyakk.. heee

      Padam
  5. semua yg komen sini teman udah bw lik yea.. thanx sebab sudi singgah yea..

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New