Nity

Nuff

15 Ogos 2013

RESEPI SKEWER DAGING + AYAM DAN CILI BENGGALA

SKEWER DAGING + AYAM DAN CILI BENGGALA |


Alahai.. tangan ni dah gatai nak publish semua resepi dalam draft teman, dah xleh tunggu esok dah kot.. heee.. bukan apa.. sebab dah terlalu lama dok dalam draft nanti idea lain datang terus terlupa n beku terus entri ni kang.. entah bila lak nak publish kann.. 

heee.. kali ni plak teman nak share resepi Skewer Daging+Ayam & Cili Benggala yang teman n mr hubby dah try buat pada bulan puasa hari tu (ekceli my hubby yg masak.. kekekeke..).. teman dah janji nak share resepi kan..haaa.. ni dia resepinya.. sorry coz lambat publish.. hu3.. silalah baca ye!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Daging Lembu : Ikot suka hati
Daging Ayam : Ikot suka hati
Kicap Pekat : 5 sudu besar
Sos Tiram : 1 sudu besar
Kiub Pati Ayam : 1 kiub
Mixed Herb : 2 sudu besar
Rosemary : 2 sudu besar
Cuka : 2 sudu besar
Bawang Besar : Sebijik potong petak
Lada Benggala : 1 atau 2 biji.. Ikot suka nak warna apa 
- di potong petak jugak 
(teman guna yg ijau jea.. sebab yg merah n kuning mahe' .. 
hik3.. kekutt.. )
Lidi untuk mencucuk
Gula : 1 sudu besar
Air 1 cawan
teman pakai Mixed Herbs dan Rosemary Leaves jenis ni.. 
brand Meriah.. murah skit.. hik3.. kekutt lagi..

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati termasuk daging dan ayam kecuali bawang besar, lada benggala & lidi.. Ngok la kalau korang gaul dengan lidi sekali kan... hahahaha.. Perap 10 minit... Express.

Lepas 10 minit, ambil lidi, cucuk bawang dulu, kemudian cucuk lada benggala then cucuk daging ulang semula langkah, ambik bawang cucuk, ambik lada benggala cucuk dan ambil ayam pula dan cucuk, di hujung lidi pastikan letak bawang.. Sebab bawang ketat skit! Kemudian ulang sampai siap.. 

Buat la beberapa cucuk ok!
Letak di atas tray yang berjalur besi dulu kemudian baru letak atas tray yang hitam tu.. Biar ada 2 tray dan masukkan ke dalan over selama 20 minit dengan kepanasan 180 darjah celcius mengikut kesesuaian oven masing-masing.. teman pakai Pemanggang Ajaib jea.. Oven xdak.. huk3..

Siap dan boleh makan! nak lagi sedap.. salutkan dengan sos cheeze.. sedeppp.. terbaekkk!


Teman pun tak menggunakan minyak langsung ok! Cukuplah sekadar minyak dari ayam dengan daging tu jer... heee... nama pun menggunakan Pemanggang Ajaib kannnnzzz.. heee.. okeh.. selamat mencubaaa.. yang pasti korang akan rasa kenyang giler dengan 4 cucuk.. perghh.. 


Resepi Asal : Azfaral
( x di olah sebab senang teman nak tengok balik.. 
heee.. apa2 pun jom singgah blog Azfaral  )

Related Posts

10 ulasan:

  1. wah semakin maju kawan teman ni, lepas ni boleh lah kita bertukar2 resipi yer... he he he...

    BalasPadam
  2. Wah... bestnya. Thanks bagi idea nak buat menu cocktail open house hari raya....hehehe

    BalasPadam
  3. western sangattt.. nice sharing ;)

    BalasPadam
  4. wahh ... bgs nya berkongsi resepi. Ermm ... rasa nk try buat ler. Pemanggang ajaib teman dh lama tidur. harus dikejutkn semula tue... hehehh

    BalasPadam
  5. assalamualaikum kak tengku, amboiii sodapnya terliur sheila tengok. nanti nak cuba gak! hiewhiew. selamat hari raya :D

    BalasPadam
  6. alahai sedapnya! sesuai kalau tengah bersantai..

    BalasPadam
  7. ohoiiii ini menyelerekannnn ngeee
    bukaklah pintu rumah nak ghaye ni ;p

    BalasPadam
  8. lapar la wey tgk skewer daging tuh...

    BalasPadam
  9. wahhhh ayam skrew !! sedapnyaaaaaaa

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2