Nuff

04 Julai 2014

RESEPI PAJERI TERUNG SEDAP!

RESEPI PAJERI TERUNG | yang ni antara menu kegemaran hubby teman, dia memang suka Pajeri Terung.. teman tak berapa gemar sangat sebab kuahnyaada rasa manis2 tu.. tak sukaa.. ha3.. tapi kalau dah hubby suka takkan taknak masakkan kot kan.. 

Opss.. tapi kann, kalau Pajeri Nenas tu teman bantai sekali.. sebab suka rasa Nenas tu yang bercampur dengan kuah Pajeri tu kan.. 

Hemm.. teman ni sebenarnya bermasalah tentang nak budget masak untuk dua orang.. asyik terlebih aje masaknya.. tak reti lea nak sukat2 nih.. nak bagi jiran, jiran lak cina.. hahahaha.. so, terpaksa le makan pajeri terung ni sampai habis, masa berbuka panaskan aje.. takyah masak lauk lain dah.. 

Yang my hubby lak, rajin plak dia ak masakkan Daging Goreng Kunyit.. perghh.. bila dengar je dia cakap camtu.. terus terliur kot.. sebab memang pernah makan dia masak Daging Goreng Kunyit.. sedappp.. Apa2 pun meh teman kongsikan resepi Pajeri Terung yang teman selalu buat.. 
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠
RESEPI PAJERI TERUNG
٠●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠

BAHAN UNTUK TUMIS
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠
3 Biji Bawang Merah Hiris Nipis
2 Biji Bawang Putih Hiris Nipis
1 Kayu Manis
1 Bunga Lawang
2 Bunga Cengkih
2 Buah Pelaga

BAHAN UNTUK DI BLEND
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠
2 Sudu Besar Udang Kering
1/2 Inci Halia
2 Ulang Bawang Putih
5 Biji Bawang Merah / 1/2 Biji Bawang Besar
Masuk 2 Sudu Besar Cili Blend Sekali

BAHAN-BAHAN LAIN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠
3 Biji Terung 
3 Sudu Rempah Kari (Baba's) - Bancuh Dengan Air
2 Cawan Santan Pekat / 1 Kotak Santan
1 Sudu Besar Kerisik
1/4 Potong Gula Melaka

CARA-CARA MEMASAK
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠
Panaskan Minyak.. Letak Banyak Sikit..
Tumis Bawang Merah, Bawang Putih, Kayu Manis,
Buah Pelaga, Bunga Cengkih, Bunga Lawang
Tumis Sampai Naik Bauuu yeaa..

Lepas tu Masukkan Bahan Blend Tadi, Tumis Sekejap,
Pastu Masukkan Rempah Kari Yang Dibancuh Dengan Air Tadi,
Tumis Sampai Keluar Minyak...

Masuk Santan, Biar Mendidih

Masuk Terung, Garam, Gula Melaka, Kerisik,
Boh Kiub Ikan Bilis Sikit, Last Sekali Boh Cabai Muda, 
Rasa.. Dan Adjust  Kalau Ada Yang Kurang.. 
Yang ni lak Daging Masak Kunyit hasil air tangan my hubby.. Ya Allah.. sedapnyaaa..

Related Posts

19 ulasan:

  1. sedap pajeri ni,tapi akak tak suka makan terung..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi.. Sama la kitaaa... Heee.. Terung angin lagi pun kan

      Padam
  2. selalu msk pajeri nenas je

    BalasPadam
  3. Salam...arhhh sedapnya! sedapnya! hahaha tp malas nak masak...hadoi~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu.. Kalau takde bahan2 nya memang malas nak masak... Tp kalau bahan dah cukup lengkap siap dah hiris2 n potong2 mesti rajin punya kan.. Hihihi

      Padam
  4. emm sedapnya..saya suka pajeri terung daripada pajeri nenas....terbalik pulak citarasa kita ye.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe.. Tu la.. Terbalik lak.. Tapi dua2 sedap sebenarnya kan.. Cuma ikut selera masing2.. Hehehe

      Padam
  5. ecah pon xpandai nak bajet masak untuk dua orang..selalunya mesti berlebih..hehe..tapi ecah suka pajeri jntung pisang..baru pertama kali makan puasa tahun lepas..sedapppp..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la.. X reti nak budget.. Klu masak mesti terlebih.. Terpaksa la mkn sampai abes untuk 2 hari.. Panaskan aje

      Padam
    2. Wahhh.. Mcm best je pajeri jantung pisang

      Padam
  6. Tak pandai betul fiza nak buat pajeri..sesekali masak pun best gak ni kan :) sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bole try nanti fiza. Huhu teman pun tak pernah buat sebelum kawen.. Tp bila dah hubby request pajeri terung, gigih cari resepi pajeri yang paling sedap..

      Padam
  7. Balasan
    1. Haha. Tadah baldi banyak sangat meleleh tu. huhuhu

      Padam
  8. pajeri ayam dan nebas pun sedap di makan panas2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uik.. Ada ye pajeri ayam? Wah.. 1st time dengar ni..

      Padam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New