Nuff

10 Mac 2015

RESEPI TOMYAM KUNG SEDAP MELEKAT!


Resepi TomYam Kung |

Haaa.. ni teman nak citer ni.. hari tu.. hubby punya excited nak try masak TomYam Kung ni.. tak pernah-pernah dia masak macam ni, selalunya dia suka masak yang western2 ajo.. Tapi kali ni dia berminat nak try masak TomYam Kung plak.. aishhh.. Teman OK je sebab hubby teman kan Masterchef.. biar je dia try masak dulu.. kalau OK, nanti bila-bila dia terasa nak makan lagi.. leh la teman buatkan.. guna resepi dia.. dah tentu dia suka sebab gerenti ikut tekak dia kann.. heee. apa-apa pun.. teman bagi 5 bintang! sebab hari tu makan memang sedap macam kedai punyaaa. nyum2.. 

Bahan untuk Blend
Lengkuas ( 1 Ibu Jari )
Serai ( 2 tangkai )
Cili Kering ( 6 tangkai )

Tomato ( 1 biji )


Bahan-Bahan lain
Cili Padi ( 6/7 biji )
Tomato ( 2 biji - belah 4 )
Serai ( 1 batang (dititik))
Daun Limau Purut ( 4 helai dicarik2 )
Limau Nipis ( 2 biji )
Carrot ( ikut suka )
Kobis Bunga
Daging (rebus bagi empuk dulu)
Bawang Besar  (1 biji belah 4)
Santan (1 senduk 1/2 )
Sos Cili (1 sudu )
Sos Tomato ( 1 sudu )
Garam


Cara-Cara Memasak
1.) Letak sikit minyak dalam periuk/Kuali
2.) Tumis Bahan blend tadi.. biar sampai betul2 masak
3.) Letak Daging, Carrot, Cili Padi, Serai, Daun Limau Purut
4.) Masukkan air, Santan..  kacau dan biar gelegak ..
5.) Masuk Tomato, Bunga Kobis, Sos Cili, Sos Tomato, Bawang Besar
6.) Perah Limau Nipis (buang biji takut pahit nanti)
7.) letak garam.. Rasa ikut tahap masin yang korang nak.. Kalau boleh jangan tawar sangat sebab nak makan dengan nasik tak terasa apa lak.. Biar masin sikit.. Bila makan dengan nasi baru terasa TomYam Kung nya..


Note : Boleh tambah bahan lain, contohnya Cendawan, Udang, Ayam, anak jagung.. dan apa-apa jelah.. heee.. tekak korang kan!




Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Related Posts

10 ulasan:

  1. BOLEH TRY NI :) HEHE . MEKASIH KONGSI RESEPI KAK .. EKEKE ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 dedeq.. heee.. resepi encik hubby miaw2.. hE2

      Padam
    2. PANDAI SUAMI AKAK MASAK (y)

      Padam
  2. saya suka sangat tomyam daging. sebab kuah dia rasa lagi sedap. ayam pun ok. cuma kalau udang tu, kena rebus asing. air rebusan dia saya tak guna. hehehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup.. teman pun suka tomyam daging.. slurrrppp.. lapo lea pulak terbayang2 ni..

      Padam
  3. Lapar lak tgk gambar ni. Nak sikit.

    ZH Blogger

    BalasPadam
  4. Tak pernah try lagi buat tomyam letak santan! Nak cuba lah! ;) TQ for sharing this recipe!
    - ieyra

    BalasPadam
    Balasan
    1. try la ieyra.. teman pun 1st time tau dalam TomYam Kung ada letak santan.. sib baik sedappp

      Padam
  5. jalan2 cari tomyam...
    sedaaaapppp nih

    =)

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng

GA New