Nity

Nuff

04 Mac 2015

BUTANG KENA FLUTD - PART 3 - TUAN KUCEN BAIK HATI

Keadaan Butang masa mula-mula kena FLUTD |
Gambar kelmarin.. bertarikh 2/3/2015 (Isnin).. Butang semakin sihat dan manja.. Tiub pun dah buka masa ni.. Alhamdulillah.. doktor kata Butang dah boleh kencing sikit.. cuma amik masa 2 minggu jugak untuk Butang kencing banyak macam sebelum ni.. 

Haa.. korang tau.. kami ni kan tak suka kurung kucen.. memang kalau kat rumah, kami lepas je kucen kucen kami.. biar kucen kucen ni bebas aje dalam rumah.. kamai memang tak suka kurung.. hubby pun tak suka tengok kucen terkurung.. tak bebas.. dha le dok dalam apartment.. tak boleh keluar plak tu.. takkan nak letak dalam cage jugak kan? 

So, memang kat rumah kami takde cage lansung untuk kurung kucen.. tiba hari Butang kena FLUTD kami dah taktau macam mana nak bawak Butang nanti.. tiba-tiba terpandang sangkar buruk pink pemberian dari kakak ipar dulu.. asalnya itu sangkar Arnab kakak ipar.. tapi disebabkan Arnab tu dah takda.. kakak ipar kasi sangkar tu kat kami.. kami tak guna pun, just letak kat balkoni.. mula-mula lawa, tapi lama-lama jadi buruk sangkar tu.. 

Tapi bila dah mati kutu fikir nak bawak Butang camne.. terpaksa jugaklah guna sangkar tu.. basuh bersih-bersih.. ikat ketat-ketat bahagian mana-mana yang longgar tu.. pastu bawak butang guna cage kecik tu je.. kesian Butang terperonyok je dalam tu.. cage kecik sangat.. muat-muat saiz badan dia je..

Masa bawak gi Hospital Verterinar kat Cheras tu.. memang orang kata Butang ni besar.. walhal yang sebenarnya bukan Butang yang beso, tapi dia nampak beso sebab duduk dalam cage yang kecik cenonet.. adeh.. kesiaaannn butang..

Pastu masa nak bawak Butang balik.. kan Butang pengsan kena bius, doktor kata kena luruskan badan dia.. jangan bengkok sebab nanti takut pernafasan butang terganggu.. so, kami tengok sangkar tu cenonet sangat.. nak masuk dengan luruk memang tak muat la kann.. pastu decide letak kat sit belakang, baringkan aje Butang..

Tapi ada pulak insan pencinta haiwan (kenalan kami jugak kat Hospital Vet tu), yang sudi offer bagi pinjam cage .. sebab kesian nanti Butang terjatuh ke masa brek ke apa.. kami takna masa mula-mula tu.. sebab taknak le menyusahkan orang lain kan.. last-last ambil juga cage tu.. dan letak butang dalam tu..

tQ Ain dan Fauzi.. korang memang terbaek.. moga Allah beri rezeki melimpah ruah kat korang.. Aamiinn.. Hari Sabtu (28/2/2015) kami jumpa Ain dan Fauzi dekat restoran Zubaidah dekat danau kota tu.. untuk pulangkan Cage diorang.. sebab kami pun dah belikan yang baru untuk Butang.. besar sikit.. selesa sikit Butang nak gerak-gerak.. sementara nak tunggu Butang sembuh aje.. 
Ni ha.. sangkarnya.. kami beli di Patology .. RM95 harganya.. kami mintak kurang.. kalau tak harganya rm100.. 
Haaa.. nampak yang besar sebelah kanan tu? yang tu kami punya.. yang sebelah lagi tu Ain dan fauzi punya.. saie yang besar tu RM100, dan saiz yang kecik tu RM50 .Beli kat Patology kat Setapak tu..sebarais pejabat post Setapak.. kalau korang regular cutomer kat situ, korang leh dapat harga murah sikit kot.. taktau la teman.. pandai-pandai lah kautim.. taukeh dia very friendly orangnya.. =) 

Opss.. lupa lak nak citer.. Ni pulak hadiah dari Anak sedara hubby kat Butang.. ekceli Katak ni mainan anak diorang, tapi tertinggal masa diorang tido umah kami hari tu.. then baru-baru ni diorang datang hantar barang, terus teringat patung katak ni ada kat umah.. Diorang plak kata takpelah.. bagi kat Butang je.. kesian Butang tak sihat.. Wah.. bertuah butang.. 
Comel kan patung Katak ni.. hehehe.. tQ buat Mida dan PiPi (anak sedara hubby dan suaminya) ... Murah rezeki korang.. Buatng tentu suka ni.. buat bantal tido dia.. heheheheh..



ENTRI BERKAITAN :
Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page




Related Posts

4 ulasan:

  1. cian butang.. tingat kucing Nurul kat umah tu la.. :))

    BalasPadam
  2. kesian butang..
    harap semakin pulih :)
    salam kenal & jemput ke blog nana

    BalasPadam
  3. salam tb ..
    klu bius kucing kena tengok kesihatan kucing juga ..
    tk kena gaya , lps bius tk bangun terus ..
    apapun , syukur butang beransur pulih ..
    kena spare cage ngan carrier tu ..

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2