Nuff

03 Oktober 2013

CARA NAK LETAK ICON COMEL PADA URL BLOG

How to Add Your Favicon to Blogger / Cara nak letak icon comel pada URL Blog
Oklah, sebelum teman teruskan mengajak kome baca step2 cara nak buat icon cumey kat URL korang, teman nak citer sikit apa itu Favicon.. oklah.. pada mana2 yang belum tahu, di awal URL blog kita hanya akan ada simbol  B  dengan background oren kan.. cer korang tengok gambo kat atas ni.. nampak tak ada blogger2 yang guna icon lain yg cumey disitu? haaa.. pasti korang pun pernah nampak kan? korang nak tau tak cara2 camne nak buat? sekarang dah x susah, xyah main coding2 dah..senang sangat2.. 

ni pun teman google tadi.. dah buat pun..cumey jea tauu.. malas teman nak translate, korang baca n faham2 sendiri lah yea.. rasanya blogger2 kita paham english kot kan.. mudah je! tapi xpelah, teman letak jugak lea yang bahasa Melayu gak.. teman main hantam jea translate ni, harap faham la yea! hu2! sama2 boleh baca kan.. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TUTORIAL IN ENGLISH
To add your favicon to your blog is now a simple three step process.
Step 1: 
Go to your layout 
Step 2: 
Click Edit on the box that show words Favicon. A new window will open.
Step 3: 
In the new window that opened up select your image for your favicon and click save
Upload your image and use it as your favicon.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TUTORIAL IN BAHASA
Cara nak letak icon comel pada URL Blog
Untuk menambah icon cumey ke blog URL korang kini hanya tiga langkah yang mudah.
Langkah 1:
pergi kat Layout/Susun atur
Langkah 2:
Klik Edit pada kotak tertulis Favicon. Akan keluar Satu tetingkap baru (popup)
Langkah 3:
Di tetingkap baru, pilih imej yang korang nak letak kat Favicon tu.. dan klik simpan.
Upload image tu dan dah bolehlah digunakan sebagai favicon korang.. senang tak?? selamat mencuba!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Note : dari sumber yang teman baca.. 
Blogger has improved considerably and those code or instructions are no longer needed.
Nice to see how Blogger has improved adding their own custom favicon to their sites. 
No need to edit code anymore.

Related Posts

15 ulasan:

  1. wahh baru tau ni..senang je rupanya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. he2.. teman pun baru tau gak.. dah lama nak buat tapi x reti n xtau nak panggil apa menda alah tu.. rupanya favicon.. hihihi

      Padam
  2. Balasan
    1. welcome yunk.. ramai yg tahu menda ni tapi teman buat gak entri untuk sape yg xtahu.. hee..

      Padam
  3. Balasan
    1. ha a.. cumeyy.. nak jugak kelainan kann.. heee..

      Padam
  4. mula2 buat blog aritu lg dah pasang favicon..hu3

    BalasPadam
    Balasan
    1. ho2.. terror laa.. dh buat lama dh.. teman nak buat tapi xtau camne.. nak sebut icon tu apa pun xtau.. kui3.. last2 baru tau favicon.. hu2

      Padam
  5. Ingatkan icon comel apa la td. Hehe. Rupanya favicon

    BalasPadam
    Balasan
    1. he2.. favicon.. nama yg asing bagi teman, sekarang dh tau apa menda alah tu.. heee..

      Padam
  6. Good post. I learn something totally new and challenging on sites
    I stumbleupon on a daily basis. It's always useful to read articles from other authors and
    use something from other websites.

    My page - http://grzejniki-hydrotech-chrom.pl/

    BalasPadam
  7. wahh ... rajinnya mencantikkan blog. yana skrg nie dh mls nk godek2 blog .... btw nice tuto ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. hee.. untuk url link kita jea yana.. nak edit lain x pandai.. kang berterabur coding.. naya je.. hu3

      Padam
  8. ooo..gitu, tp akak blum ada masa nak buatnya, anyway, tqlah ye, adalah dapat info jugak nih

    BalasPadam
  9. Tq2..harap berjaya buat nie...

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New