Nity

Nuff

23 Januari 2015

RESEPI SAMBAL TOTOK JAWA

RESEPI SAMBAL TOTOK JAWA
Waduh-waduh... kok pagi begini ternampak foto ini yang bikin gue kelaparenn.. slurrrpp.. emangnya enggak buleh ka ternampak foto ini semasa lunch nanti? hahahahaha.. tetiba lak teman nak ngomong indon/jowo lak yea.. nampak tak disitu? darah Jowo arwah atok teman yang berasal dari Sumatera Indonesia kenampakan disituk.. hahahaha..

Yo Yo lah.. percayalah labun teman ni.. eheheheh.. Oklah.. yang beno nya teman tak pernah tengok lagi resepi ni, dan baru tadi jumpa resepi ni.. hooo.. dah alang2 jumpa, teman save kan dulu dalam blog teman.. nanti bila2 time mati kutu nak masak apa.. leh guna je resepi ni.. ye takk? hee... korang nak try pun buleh.. senang ajo..hik3.. 


Nak tahu, rahsia buat kek yang ringkas tapi sedap
LIKE page ni ➨ Jom Belajar Buat KekLIKE page ni ➨ Jom Belajar Buat Kek


Bahan-bahannya:
Segenggam ikan bilis 
10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2 (takut meletup2)
3 biji cili merah-di potong2 sebelum digoreng(takut meletup2)
1 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan
Minyak utk menggoreng
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka


Caranya: 
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat &toskan.

2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat. 

3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, 
kalau tidak cili padi akan meletup-letup.

4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yg terasa rangup ketika di makan,
tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.

5. Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.





Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 




Related Posts

5 ulasan:

  1. Oh... betul-betul menggoda sambal ni
    Kalau rumah kakak memang ini style buat sambalnya

    BalasPadam
  2. ek eh..bestnya..tak pernah buat ni..kena try

    BalasPadam
  3. wah. nampak sedap. boleh try ni :D

    BalasPadam
  4. wowieee kompom meleleh air mta makan ni...

    BalasPadam
  5. salam TB ..
    tengok jodol entri ni dah menarik perhatian aby ..
    insyaallah nk cuba arini ..
    hari ahad kan!!!
    blh la cuba

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2