Nuff

27 Jun 2014

PUNCA DAN TIPS MENGATASI MASALAH TUMIT MEREKAH

KETAHUI PUNCA DAN TIPS MENGATASI MASALAH TUMIT MEREKAH |
hai.. Assalammualaikum.. fuhh.. hari ni baru teman dapat update blog.. masa agak mencemburui untuk mengepost entri2 baru.. Internet pun ngada2 le pulok.. macam Chipsmore.. kejap ada kejap takde.. mengong tui..  

Opss.. jangan marah.. perlu latih diri untuk bersabar yea.. puasa dah nak dekat ni.. lagi 2 hari.. meh kita kumpul pahala yang "mabrur".. heeee.. betul ke ayat teman nih haa?

Ok lah.. takmau melalut ke laut dah, teman nak citer ni.. baru2 ni.. entah kenapa lea tumit kaki teman ni haa, pecah2.. merekah lak tu.. geram pun ada.. sakik jiwa teman nengoknya tau.. 

Bila baring atas katil.. tumit tu melekat tersagat kat cadar.. rasa tak selesa betul lah.. dulu licin je tumit ni.. tension teman dibuatnya.. orang kata tak elok dibiarkan, nanti kalau merebak merekah tu nanti jadi luka dan pedih lak.. 

So, teman cepat2 cari solution.. walaupun tumit ni duduk nya kat kaki, sape nak tengok kann.. tapi.. rasa buruk sangat bila hubby nengok.. toi takk.. aishh.. pastu bila google2, teman jumpalah petua n tips ni.. jom kita baca..

Khasiat betik bukan sahaja baik untuk proses penghadaman dan dijadikan pelawas. Bahkan ia amat berguna bagi merawat tumit kaki merekah. Mengalami masalah tumit kaki merekah memang merunsingkan kerana jika tidak dirawat rekahan tersebut semakin meluas. Lebih parah, rekahan pada tumit kaki akan mencacatkan kesihatan kaki dan menyebabkan kesakitan.

Mengikut petua tradisional, buah betik muda menjadi salah satu ramuan utama bagi menghilangkan rekahan di kaki. Tanpa ubatan yang mahal mahupun rawatan di spa kecantikan, tumit kaki anda dapat dibelai hanya menggunakan kelebihan buah-buahan tempatan ini. Ringkas, cepat dan murah!

PETUA 1
Ambil sebiji betik muda yang berwarna kekuningan. Potong di bahagian kepalanya untuk mendapatkan getah betik. Kemudian, sapukan getah betik tadi di tumit kaki yang merekah. Amalkan setiap hari untuk hasil memberangsangkan.

PETUA 2
Gosok tumit kaki dengan belimbing buluh sehingga bersih. Kemudian, berus tumit kaki dengan menggunakan berus lembut. Selain melembutkan kulit kaki, ia juga membersihkan segala kekotoran dan menanggalkan sel-sel mati.

PETUA 3
Dapatkan beberapa asam keping dan perahan limau nipis untuk dimasukkan ke dalam baldi berisi air suam. Setelah itu, rendamkan kaki selama 30 minit. Keringkan kaki dan lakukan petua ini setiap hari sehingga rekahan di tumit kaki tersebut hilang.

Selain merawat, punca-punca yang menyebabkan tumit kaki pecah juga perlu diambil kira agar anda dapat menjaga kesihatan di bahagian ini. Antara punca ia berlaku kerana:

·         Kulit kering
·         Berat badan berlebihan
·         Pemakaian kasut yang tidak sesuai
·         Alah kepada jenis sabun
·         Alah kepada simen lantai
·         Mengabaikan penjagaan kesihatan kaki

Selain tu, ada juga teman terbaca komen yang mengatakan pada masa yang sama kita kena gunakan basic consept juga, vit C mampu bertindak as antibody terhadap alahan. So, amalkan Vit C, insyaAllah tumit akan bercantum balik. Bahkan kulit tapak kaki bertambah halus dan kemerahan..

Hoh.. kalau bab Vitamin C tu, memang teman sebelum kawen selalu amalkan vitamin C tu, lepas lawen terus stop.. hemm.. agaknya kena sambung balik la kot.. rasa segan lea pulok bila tumit hubby miaw2 lagi licin dari kita kaaan!

Okey.. itu je setakat ni.. Selamat Menunaikan Solat Jumaat yea..

Related Posts

8 ulasan:

  1. Terima kasih kak share petua ni.. memandangkan kaki ena ni dah mula nak merekah, tapi tak teruk. Mungkin banyak berjalan... boleh la amalkan tips yang ini

    BalasPadam
  2. utk tumit licha letak magic cream je. dia macam vaseline jgk. tak de la kering

    BalasPadam
  3. saya pon ade masalah tumit kering jugak...selalu jer tersangkut kat selimut hahaha

    dulu rajin gak sapu ellgy plus, skg ni malas dah sebab bile pakai krim tu kan, nak gi bilik air alahai licin sangat2 kaki pernah lah terjatuh sekali dua sebab licin. lepas terjatuh terus malas pakai dah.

    pastu jenis yg malas nak cuba petua traditional kehkehkeh nampaknyer nak tak nak kene cuba jugok petua traditional kan. kata nak cantik tapi malas dah acaner. kehkehkeh

    BalasPadam
  4. saya pon ade masalah tumit kering jugak...selalu jer tersangkut kat selimut hahaha

    dulu rajin gak sapu ellgy plus, skg ni malas dah sebab bile pakai krim tu kan, nak gi bilik air alahai licin sangat2 kaki pernah lah terjatuh sekali dua sebab licin. lepas terjatuh terus malas pakai dah.

    pastu jenis yg malas nak cuba petua traditional kehkehkeh nampaknyer nak tak nak kene cuba jugok petua traditional kan. kata nak cantik tapi malas dah acaner. kehkehkeh

    BalasPadam
  5. dari dulu smpai sekarang, saya pakai minyak zaitun je yang selalu kita pakai kat rambut tu.

    and setakat ni sangat berkesan. alang-alang rambut terjaga, kaki pun terjaga. pakai satu produk je. tapi orang lain tak tahulah berksan ke x.

    BalasPadam
  6. done follow sini.
    jemputlah singgah blog picisan saya..

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2