Nuff

28 Jun 2014

RESEPI KUETEAW KUNGFU

Resepi Kuetiaw Kungfu |


Tengok gambo dah terliur kann.. slurppp.. ni gambo anak kakak ofis teman yang punya.. teman just terliur aje nengok, terus put kat sini.. takpe kan Izyan? heeeeee.. Izyan tu pandai masak.. jeles teman.. nak tau citer pasal izyan tak? klik SINI dan SINI ... pandai masak kotttt.. jelessss teman!


Baru2 ni hubby teman request menda ni, teman pun baru 1st time dengo, buat apatah lagi.. haremmm.. tak pernah buat pun.. heee.. last2 google resepi.. jumpa le kat blog Mat gebu.. so, teman pinjam sat yea.. nanti teman nak buat lak.. kekekeke.. sape2 yang rajin masak tu meh lea try buat.. apa rasanya ye!

Resepi Kuetiaw Kungfu


BAHAN A :-
500 g kuetiau
5 biji telur

BAHAN B :-
100 g udang basah, dibuang kulit
150 g daging ayam, dihiris (tak letak sebab tak de)
100 g sotong, dibersihkan, hiris (tak de dalam resipi asal)
100 g sawi kailan, dipotong (mat ganti dengan kobis)
100 g bunga kobis, dipotong
100 g lobak merah, dihiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar minyak masak
2 camca besar tepung jagung (mat letak 1 camca besar je)*
1/2 cawan air*(*dibancuh rata)
1 cawan air rebusan ayam
2 camca besar sos tiram
1 camca besar lada sulah
Garam secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-

  1. UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan udang, sotong dan ayam. Tuang air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram dan lobak merah. Bila mendidih, masukkan bunga kobis dan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan kailan tadi. Biar mendidih perlahan dan tambah garam secukup rasa. Jika suka boleh tambah belahan tomato, matikan api. Ketepikan.
  2. UNTUK KUETIAU :-Panaskan minyak, kemudian goreng telur bersama kuetiau dalam kuantiti yang sedikit sehingga agak garing (biar kuali panas betul2, kalau tak kuetiau melekat, atau guna kuali non-stick), kemudian alih ke dalam bekas sesuai (mat tambah sedikit kicap cair masa menggoreng, anggaran 100 g kuetiau = 1 biji telur)...
  3. PENYEDIAAN KUETIAU KUNG FU :- Isi kuetiau dalam bekas sesuai, tuang kuah bersama isi2 nya. Kalau suka hias dengan hirisan daun bawang, bawang goreng dan hidangkan segera bersama cili hijau jeruk atau cili kicap. Hidangkan panas2....
mat gebu-->tuanpunyaresepi..


Psssssssttt.. teman dah try buat.. sedappp wooo.. hehehehe.. nak tengok hasil kejadiannya?? meh tengok kat link bawah ni ye.. hehehehe  





Related Posts

3 ulasan:

  1. Selamat berpuasa...my favourite...bole cuba ni..thanks for sharing...

    BalasPadam
  2. pergh!! sodapnyaa...esok da puasa...selamt berpuasa :D

    BalasPadam
  3. TQ share kak...kena simpan resepi ni spye senang ble nak buat...xpyh susah2 pegi kedai semata nak makan ni...huhu

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2