Nity

Nuff

15 Jun 2014

4 Cara Bangun Awal!

Tahukah korang ada beberapa tip yang lain untuk bangun awal dan mengelakkan terlajak tidur selain mengunci jam / alarm...

Tak tahu lah sama ada korang pernah cuba atau tidak, tapi kalau belum mungkin korang boleh ikut cara ini...Teman ada buat semua, cuma tidur tak pakai selimut ni.. err.. tak biasa lea pulak tido tak berselimut... kecuali kalau cuaca panas sangat2.. ehehehehe.. 

1- JANGAN TIDUR PAKAI SELIMUT
Ini kerana selimut akan menyebabkan kita selesa dan rasa nyaman ketika tidur. Oleh itu, jika kita perlu bangun awal cuba elakkan daripada memakai selimut yang boleh membuatkan kita lena di buai mimpi.
hee.. lenanya tido.. aipp.. jangan pakai selimuttt

2- BUAT 'TIMING' PADA KIPAS / AIRCOND
Nampak seperti tidak masuk akal namun ia sangat berkesan.Tetapkan masa pada kipas dan aircond untuk tutup Jika ia tidak boleh di tetapkan, minta bantuan emak, atau kawan sebilik yang bangun awal. Bila ia terpadam pasti kita akan rasa panas secara tidak langsung kita pasti akan terjaga dan tidur menjadi ‘terencat’. Pasti selepas itu kita akan bangun dan terus mandi kerana berpeluh bukan ?
Aishh.. bukan main suara bergetar dekat kipas yea... 

3- TIDUR MENGHADAP TINGKAP
Bila kita tidur menghadap tingkap, kita pasti akan mudah terjaga bila ada cahaya yang memancar.
Bukan tido dekat tingkap yea.. adeh... 

4-  TEPUK BANTAL
Ini petua orang tua-tua. Sebelum kita baring dan pejamkan mata, pasang niat dalam hati dan nyatakan jam berapa kita perlu bangun. Kemudian tepuk kan bantal itu sebanyak jam yang kita maksudkan. Contoh jika kita mahu bangun jam 7 pagi, tepuk bantal sebanyak 7 kali.
Ni lagi sekor.. Tepuk Bantal lah! bukan Tido atas Bantal.. aigooo...

Ha2.. apa2 pun.. selamat mencuba yea.. kikikikiki...
saja nak share kartun Ankel Jonni ni.. he2... 
Gambar2 lain dan sumber : Google

Related Posts

32 ulasan:

  1. Hahahahahha... ena kalau tidur tak ada selimut memang tak sah.... XD Ena ni pula jenis susah nak tidur dan tapi bila dah tidur, payah nak bangun

    BalasPadam
    Balasan
    1. hu3.. nak kena cubit pipi baru sedar tak? hiok3

      Padam
  2. Hahaha..smua tips yg saya x sanggup buat..syok wei tidur pg...hiksss...apa2 pun best tips..

    BalasPadam
  3. oooo sy biasa yg no.4 tu jerk, yg lain2 bloom try lagi...xper mlm ni nk tido xpakai selimut hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. heee.. teman tak biasa buat yg tu tapi leh try malam ni.. heee

      Padam
  4. Yang PC selalu amalkan..niat dalam hati..nak bangun jam berapa..insyaallah boleh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. teman pun nak amalkan yang tu lah.. selalu asik lupa buat yg tu.. hu3

      Padam
  5. Balasan
    1. kih3. kih. kih.. tak dapek den nak nolong nyaaa

      Padam
  6. yg ke empat tuh aku slalu buat... dan sampai sekrang aku x dpat hadam bagaimana ianya boleh berlaku....aku tak sangka dgn hanya menepuk bantal dan baca sedikit mentera, aku akan bangun awal keesokan hari nya... mmg tak masuk akal... terima kasih :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hu2.. yeke? wah.. testimoni nih.. heeee.. teman nak try yg tu tapi selalu sangat asik lupa je.. terus tido lansung.. kekekeke

      Padam
  7. asslmkm kak.. kak, kalau semua cara tu tak berkesan sebab memang jenis kaki tido camne? haha.. pening2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha2.. tapi bab tido dekat tepi tingkap tu maybe membantu kot.. sebab ada org tu kaki tido gak.. bila mata terkena cahaya terus xleh nak sambung tido.. kekekeke

      Padam
  8. Part yg tutup kipas tu agak berkesan jgk la.. yang selalu tutup kipas waktu pagi mak.. bila rasa tak selesa sebab takde angin kipas otomatik terbangun..

    tik tap tip tap.. jalan gi on balik suis..

    Hmmm bestnye tido balik..(kipas full speed) marah la konon tu..hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha.. betul tu Amir.. memang yang tu pun membantu.. kekekeke.. tapi kalau dah bangun cepat2 n pasang kipas balik, siap full speed tu.. memang lena smeula la kott.. kekekeke

      Padam
  9. hello tenku butang--- uishh uniknya nickname mhehehe

    salam berblog !

    BalasPadam
  10. good tips and tips ni boleh juga dikombine dengan makanan elak rasa mengantuk ..
    ok lah later dari http://www.kacamataview.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa.. betul tu.. tq gak share entri tu yea.. hee

      Padam
  11. Lagi 1 tips yang paling penting pastikan besok nya cuti sbb kalau besok cuti mesti bgn cepat pastu klu besoknya keje mesti nak bangun lambat jer...ekekekekeke... :D

    BalasPadam
  12. terbaik tips nie..hihi.. semua dh kena dh..hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha a.. kan.. heeeee.. pilih lah mana2 senang

      Padam
  13. hahahahah.. tip yang tepuk bantal tu yang selalu sy guna. alhamdulilah sampai sekarng lah bangun pagi.hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeke? wah.. algi stau testimoni nih.. leh try..

      Padam
  14. Salam, haa sy setuju dgn yg set kan kipas tu, dgn tidur menghala ke tingkap..mmg berkesan..kecuali waktu cuti lah..mmg matahari dh tinggi pun masih selesa beradu cm puteri~ hahahha :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. hik3.. ha a.. bila lagi nak tido puas2 yea.. hihhi heee

      Padam
  15. semua yang komen diatas teman dah kunjungbalas, tq kerana sudi singgah n komen yea.. =)

    BalasPadam
  16. bagus petua tuh.... hurmm saya selalu niat siap2 sebelum tido esok koi brape nak bangun...hihii

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2