Nity

Nuff

07 Mei 2013

I KILL YOU!!!! AMEK KAUUU.. I HATE LIPASS!!


Tetamu tak di alu-alukan.. inilah dia ghopanyaaa...
Korang suka Lipas takk?? hihihi.. apa punya soklan daa.. mana ada orang sukakan lipas?? huh... teman Paling Tak Suka Bila Nampak Lipas2 Ni Berjalan2 Kat Dalam Umah Teman, Memang Teman Xkan Lepaskan!.. Dulu Bole Lea.. Dulu Teman Ni Penakot Sikit.. Bukan Takot Lea.. Tapi Gelii.. Teman Memang Geli Sangat Dengan Serangga2 Ni.. Teman Buat Apa Tau Bila Jumpa Lipas?? Dulu Teman Pukoi Dgn Penyapu..Sambil Mulut MasyaAllah.. Menjerit2 pukoi Lipas tu sebab geli punya pasal.. mau taknya? Lipas tu boleh terbang wehhh!! 
apalagi.. menjerit lea teman .. bukan takot apa, takot dia singgah atas badan kita ke mana tau.. geliiiii!! naik bulu roma bila dengar kepak dia berbunyi.. nak hinggap kat badan teman.. arggh!! 

Arghh.. masa tu memang riuh rendah lea dapur teman dengan sora teman menjerit.. kucen teman si Butang tu pun dah jadi takut nak gi dapor sebab teman menjerit macam jumpa Monster! Ha2.. 

Actually dulu Butang rajin jea tangkap lipas.. berkejaran sana sini kejo lipas, siap sanggup tido kat dapur tunggu lipas kuo.. huu.. tapi sekarang.. Butang dah pemalas sikit... nak tangkap Lipas pun nak ber’upah IKAN.. huh.. Politic betuii.. aishhh.. bio lea.. teman leh tangkap sendiri lah..  bluekk..
Butang yang DULU
Butang yang SEKARANG
(falling in love with coacroach kot.. )

Sekarang Teman Dah Ada Cara Lagi Senang.. Teman Guna Botol Spray Air Yang Teman Isi Dengan Air Serai Wangi.. 
inilea ghopenya botol air serai wangi tuu.. haa.. berkesan weh.. jgn x caya!! kalah Ridsect! opsss!

Huuu.. Bila Nampak Lipas Jeaa.. Teman Pun tembak sekali, tapi x jalan.. pastu tembak berkali2 baru jalan.. haaa.. amik kauuu.. akhirnya terbabas n tergolek terlentang KAU kena spray.. ha3.. puas hati teman!
Tumpas selepas di spray dgn Serai Wangi sebanyak 7-8 kali.. 
sebab saiz beso sistem imun dia kuat kott.. kui3

apa.. ingat teman x berani nak KILL U haaa!! (dgn nada bangga).. kalau boleh nak kelepek2 jea lipas tu dgn lesung batu.. (ee.. sanggup kew??? uweekk!!
Lipas ni marah teman lak.. teman sepok kang baru tauu!
Tapi kann.. teman nak share satu Artikel ni.. teman ada terbaca kat Facebook.. tentang BAHAYA nya bunuh lipas dengan cara memukul dengan Penyapu atau apa saja yang bole menyebabkan kecederaan yang teruk kepada lipas itu.. cedera parah sampai terkeluar isi perut.. ececeh ayatttt.. bio lea cedera pun kann..!! 

Opss.. ini SERIUS!! Sila baca Artikel kat bawah ni kalau korang belum tau lagi.. hokeh! Pastu share dengan kawan2 yg mana tak tahu tu.. eee.. akuuuuttt.. geli maaa.. ada ulatttt… eh.. cacing... euwwwwwwwwww....
"Boooo.. tak dapat pukoi kamiii.. kalau pukoi nanti cacing kuoooo.. bahayaaa.. bluekkkk.."

Bila anda melihat  Lipas di rumah, jangan anda memukulnya sampai mati bahkan sampai (maaf) isi perut lipas  merecit keluar.

Kerana didalam perut Lipas terdapat cacing halus/lembut yg tetap hidup meskipun diluar dari tubuh Lipas. Bila cacing ini sudah berada di luar dari tubuh Lipas (perut) dia akan bergerak untuk mencari tempat/indukan baru.

Cacing ini bentuknya sangat pendek, halus dan lembut boleh terlihat  mata kasar bila jarak pandang sekitar 10-20cm.

Untuk melihat cacing ini, anda dapat menaruh isi perut Lipas diatas kertas hitam atau diatas cermin... disitu akan terlihat pergerakannya.

Sangat berbahaya apabila cacing ini sampai menyentuh kulit tubuh kita (terutama kaki) karena dapat masuk melalui pori-pori kulit atau bila ada luka terbuka pada kulit luar.

EEEEee.. geli takk?? so, hati2 beb.. jangan ikut oerasaan kalu nak bunuh Lipas2 tu yea.. hu3.. ini nasihat daripada khidmat masyarakat.. kui3.. =P
Tapi kalau lipas camni teman idak lea takot.. cumey kannn! nk lepok pun sayang.. hihihihi..
heee.. teman hanya suka Lipas yg dalam citer ni jea.. lipas lain 
x sukaa.. yeyek!!
HEEEE.. satu yang dapat teman pelajari.. jangan biarkan KETAKUTAN menghantui kita.. kita kena berani lawan ketakutan kita itu.. macam FEAR FACTOR lea pulok.. hu3.. betul apa cakap teman kan? 

Kalau kita ni takut pada sesuatu tanpa mencubanya.. kita akan begitu selama2nya.. begitu juga dgn kes lipas ni.. kalau teman asik takut lipas jea.. nanti sampai bila2 pun dapur teman jadi tempat sarang DEPA' lak..Sorrriiii!! ha2!

Related Posts

17 ulasan:

  1. eeee.mimi pun tak suka lipas. lg satu takut sebab kaki dia tajam

    BalasPadam
    Balasan
    1. hah.. betui2 mimi.. kaki dia yg tajam2 tu yg buat dia melekat kat badan kita.. eeeee... tiba2 jea bulu roma naik.. geliiii!

      Padam
  2. hahahaha...kelako baca...teman pun penakut lipas wehhh...nampak lipas mau menjerit satu alam...jgn la ada seekor...pasti akan mati...hehehe...artikel tu menggerunkan...kena la beli spray serai wangi ni...tucen kt umah ni...moden ko...buat dek je klu lipas lalu...berlagak yg amat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahahahaha.. sama lea kita.. menjerit2 mcm nampak apa ntah.. hu3..

      haa.. jgn pukoi or pijak lipas dh yea.. bunuh guna spray serai wangi jea.. =)

      Padam
  3. assalam.. datang sini balas kunjungan... salam kenal yer.. dah klik yg atas tu.. mekasih singgah blog kita.. :)
    i pun suka yg citer OGGY tu je... :) skrg dah tak de citer tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hu3.. 2 lea.. skrg dh xde citer Oggy tu.. tgk kat Utube jelah.. =P

      Padam
  4. kalau kita pun takut ngan lipas..tp sebenarnya lebih kepada geli.. geli giler.. ntah napa la.. tp kalau ada lipas, kita spray je.. hehe..nak pukul ni tak berani.. so, kalau ada kesan bhya bila pukul lipas ni, mknanya nak bunuh dia kena guna alternatif lain la kan..err..seram dgn ulat2 dia tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. eee.. geli kan mimi! teman masa mula2 dulu sebab takot punya pasal.. lepuk dgn penyapu tp x kena.. last2 mtk tlg hubby.. skali lepuk jea.. errr.. x mo citer lah! mimi.. geliii.. huh.. tkejut jgk baca artikel ttg ulat 2.. risau nyaa..

      Padam
  5. omg , i dont hate cockroach im just not excited bout their existence hehe , taaapi klu comel mcm dlm cite oggy n th ccroach tu i will keep them . hikss

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha2.. klu cumey mcm oggy n coacroach tu teman pun suka dilla.. heee.. thanx singgah n komen.. jap lg teman bw sana yea.. =)

      Padam
  6. Lipas terbang...mmg mengerikan...wiuwiuwiu *bunyi lps terbang la ni..konon. CJM tak suka lipas! geliiii+takut hehe =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha2.. tau xpe.. berkepak2 dengar bunyi lipas tu terbang kan.. eee.. geli.. pagi td pun butang dpt tgkp sekor

      Padam
  7. Note : teman udah kunjungbalas n komen lik blog korang yg komen sini.. =)

    BalasPadam
  8. eee hani xsukee lipas!!.. geli gile!

    BalasPadam
  9. Kak, sama lah dengan kite pun...tak suka lipas

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2